Cu o decizie unanimă de 9 voturi la 0, Curtea Supremă a Statelor Unite a stabilit că Donald Trump nu poate fi împiedicat să candideze la alegerile prezidențiale

trump

Curtea Supremă a Statelor Unite a luat o hotărâre unanimă, respingând posibilitatea excluderii lui Donald Trump din alegerile prezidențiale pe baza presupusei sale implicări în „insurecția” din 6 ianuarie.

În luna decembrie, Curtea Supremă a statului Colorado, cu un scor de 4-3, a decis că Trump a încălcat „interdicția insurecțională” prevăzută de al 14-lea Amendament și că nu poate figura pe buletinele de vot ale statului.

Prevederea din al 3-lea articol al celui de-al 14-lea Amendament datează din perioada Războiului Civil și interzice persoanelor care au depus jurământ pe Constituție și care ulterior au participat la „acte insurecționale” să își exercite funcțiile.

Decizia din Colorado deschidea calea și altor state să adopte o abordare similară, excluzându-l pe Donald Trump din alegerile prezidențiale, invocând presupusa sa instigare la „insurecția din 6 ianuarie 2021” de la Capitoliu.

Hotărârea Curții Supreme din 4 martie 2024, adoptată cu 9 voturi pentru și zero împotrivă, pune capăt controverselor din statele controlate de Democrați care încercau să împiedice candidatura lui Donald Trump, lăsându-i astfel cale liberă lui Joe Biden spre Casa Albă.

Până în acel moment, peste 60 de contestații fuseseră depuse în diverse state pentru a contesta dreptul lui Trump de a candida.

Cu toate acestea, toți cei nouă judecători de la Curtea Supremă a SUA au decis că statele nu au competența de a decide asupra dreptului candidaților de a ocupa funcții la nivel federal.

Categorie: mandri.ro, internațional
Tags: alegeri prezidentiale, sua, trump

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici