Clasamentul puterilor militare. SUA se mențin lider mondial. Pe ce locuri se află Rusia și Turcia

de ce usa ramane cea mai puternica tara 2zmz388biqzjyg2w9i2v40

O țară din estul Europei  intră în topul primelor 20 de puteri militare ale lumii, relevă un studiu asupra globalizării realizat de Credit Suisse. Conform acestui clasament, Statele Unite rămân prima putere militară mondială. Rusia este, previzibil, imediat în urma SUA, iar următoarele trei locuri revin unor puteri din Asia: China, Japonia și India. Turcia se află,în acest clasament, abia pe locul10.

Locul 17 mondial: Polonia

O surpriză este însă prezența, în topul primelor 20 de puteri militare ale lumii, a unei țări est-europene: Polonia. Această țară este plasată pe locul 17, fiind urmată – din nou surprinzător – de Germania.

Capacitatea militară a Poloniei a crescut substanțial din momentul intrării în dotare a avioanelor de luptă F-16 Block 52, de fabricație americană. Polonia a cumpărat aeronave noi, superioare celor cumpărate de România din Portugalia și care, încă, nu au ajuns în România.

Clasamentul primelor 20 de puteri militare a fost publicat la data de 29 septembrie de publicația Business Insider.

Cele mai puternice state din Europa sunt, conform acestui top, Franța (locul 6), Italia (locul 8), Marea Britanie (locul 9) și Turcia (locul 10).

Criteriile luate în calcul pentru realizarea clasamentului au fost numărul de militari în activitate, numărul de tancuri, numărul de avioane, numărul de elicoptere de atac, numărul de portavioane și numărul de submarine.

Raportul se bazează pe datele furnizate de Institutul SIPRI de la Stockholm. Potrivit acestor date, SUA sunt lider în domeniul armamentului convențional, având în dotare 13.900 de avioane, 920 de elicoptere de atac, 20 de portavioane și 72 de submarine.

SUA au cheltuit pentru Apărare, în anul 2014, 610 miliarde de dolari.

  Gest controversat al Ungariei: Laszlo Tokes a fost decorat pentru „merite“ aduse României

Clasamentul întocmit de Credit Suisse nu inventariază armamentul nuclear aflat în dotarea anumitor state. Totuși, luarea în calcul a focoaselor nucleare nu ar fi modificat substantial clasamentul. Potrivit datelor SIPRI, 90 la sută din armamentul nuclear al lumii este deținut de primele două mari puteri – SUA și Federația Rusă.

Totuși, dacă se ținea cont și de armamentul nuclear, în topul primelor 20 de țări ar fi putut figura, de exemplu, Coreea de Nord – stat care deține arma nucleară. De asemenea, Israelul, plasat doar pe locul 14, ar fi putut ocupa o poziție superioară.

sursa romanialibera.ro

Categorie: mandri.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici