Cei trei patroni ai clubului Colectiv, reținuți pentru 24 de ore. Sunt acuzaţi de ucidere din culpă

61736874

Cei trei patroni ai Clubului Colectiv şi-au petrecut noaptea după gratii, iar astăzi vor fi duşi în faţa judecătorilor pentru emiterea mandatelor de arestare. Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală. Actionarii clubului dau vina pe expertul pirotehnic care i-ar fi asigurat că nu există niciun pericol de incendiu şi l-au crezut pe cuvânt. Procurorii au început, luni, audierile la Parchetul General în dosarul penal deschis, inițial, în rem pentru faptele de omor calificat și distrugere calificată, după ce 32 de persoane și-au pierdut viața și peste 150 au fost rănite în urma incendiului izbugnit, vineri noapte, în clubul Colectiv. Totodată, mai multe victime care au suferit răni minore au venit în fața procurorilor și polițiștilor criminaliști pentru a da detalii despre tragedia de vineri noapte, care ar putea să îi ajute pe anchetatori în acest dosar. Conform noului Cod Penal, pedeapsa maximă pentru ucidere din culpă este de șapte ani de închisoare, mai blândă decât cea prevăzută în cazul omorului calificat, care se pedepsește cu închisoare între 15 și 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi sau detențiune pe viață.

UPDATE: Cei trei acționari ai Clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Cătălin Gancea și Costin Mincu, și-au recunoscut o parte din culpă, mai ales că printre cei decedați, în urma incendiului izbugnit vineri noapte, s-ar afla și niște prieteni de-ai lor, potrivit unor surse Realitatea TV.

Mai mult, spun aceleași surse, unul dintre acționari a mărturisit că ar fi aflat, cu o oră înainte, de show-ul pirotehnic și că ar fi cerut ca acțiunea respectivă să nu aibă loc. Cu toate acestea, firma organizatoare i-ar fi dat asigurări că nu există niciun risc să izbugnească vreun incendiu și, atunci, acționarul i-ar fi crezut pe reprezentanții firmei pe cuvânt, a transmis corespondentul Realitatea TV, Ionela Arcanu.

UPDATE: Procesul nu a început, încă, la Judecătoria Sectorului 4, în care magistrații se vor pronunța asupra propunerii DNA de arestare preventivă a celor trei acționari ai clubului Colectiv.

UPDATE 10:45. Costin Mincu, cel de al treilea acționar al Clubului Colectiv, a fost și el reținut pentru 24 de ore. Era ultimul acționar al clubului care încă mai era audiat de procurori, întrucât ceilalți doi acționari, Paul Cătălin Gancea și Alin Anastasescu, fuseseră deja reținuți.

În comunicatul Parchetului General se precizează că cei trei au fost reținuți pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă:

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus reţinerea inculpaţilor: MINCU COSTIN,ANASTASESCU GEORGE- ALIN, GANCEA PAUL-CĂTĂLIN sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, prevăzută de art. 192 alin. 3 Cod penal”.

Procurorii mai menționează că pe 31 octombrie au dispus începrea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunilor de omor calificat și distrugere calificată, în vederea stabilirii circumstanţelor şi împrejurărilor săvârşirii faptelor:

Cu privire la infracţiunile reţinute în sarcina inculpaților, facem următoarele precizări: Prin ordonanța din data de 31 octombrie 2015, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul București, fiind sesizați cu privire la faptul că în incinta Clubului Colectiv a avut loc un incendiu în urma căruia au murit mai multe persoane, iar altele au suferit vătămări corporale, au dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de omor calificat și distrugere calificată, în vederea stabilirii circumstanţelor şi împrejurărilor săvârşirii faptelor”.

Totodată, procurorii precizează că în urma probelor, a rezultat că incendiul s-a produs cu consecința ”morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”:

Din datele și probele administrate ulterior a rezultat că incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”.

În același comunicat se subliniază că prin ordonanța din data de 2 noiembrie 2015, s-a dispus schimbarea încadrării juridice dată faptelor săvârșite, din infracțiunea de omor calificat în infracțiunea de ucidere din culpă:

Având în vedere împrejurările în care fapta a fost comisă, după cum rezultă din probatoriul administrat până în acest moment al urmăririi penale, se relevă forma de vinovăție a culpei, și nu a intenției, astfel încât, prin ordonanța din data de 2 noiembrie 2015, s-a dispus schimbarea încadrării juridice dată faptelor din infracțiunea de omor calificat prev. de art. 189 alin. 1 Cod penal în infracțiunea de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 3 Cod penal.

Prin ordonanța motivată din data de 2 noiembrie 2015, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Grancea Paul Cătălin, Anastasescu George Cătălin și Mincu Costin, administratori ai SC Colectiv Club SRL, sub aspectul infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă“, se mai arată în comunicat.

UPDATE: Al doilea acționar al clubului Colectiv, Paul Cătălin Gancea, a fost reținut pentru 24 de ore de procurori. 

UPDATE: Alin Anastasescu, cel care deține cel mai mare pachet de acțiuni, dintre cei trei acționari ai clubului, a fost reținut pentru 24 de ore. Acesta a fost scos cu cătușe din sediul Parchetului General și dus în Arestul Central al Poliției Capitalei. Nu a făcut declarații pentru jurnaliști. În continuare la audieri sunt ceilalți doi acționari ai clubului Colectiv, a transmis corespondentul Realitatea TV, Ionela Arcanu.

  Raport IML: 18 persoane au murit otrăvite cu acid cianhidric

UPDATE: Cei trei patroni au fost audiați în calitate de suspecți, aceștia fiind cercetați pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, a transmis Parchetul General prin intermediul unui comunicat de presă:

“În cauza având ca obiect incendiul produs în Clubul ,,Colectiv’’ din București, sub coordonarea procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, echipe mixte formate din ofiţeri de poliţie, experţi criminalişti, specialişti pirotehnişti continuă cercetarea la faţa locului, precum şi audierea persoanelor în vederea lămuririi împrejurărilor în care a avut loc evenimentul din data de 30 octombrie 2015.

Totodată, în cursul zilei de astăzi, 2 noiembrie 2015, au fost aduşi cu mandat numiţii costin mincu, alin george anastasescu şi paul gancea (acţionari ai clubului mai sus menţionat) pentru a fi audiaţi în calitate de suspecţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică”. 

UPDATE: Și ceilalți doi acționari au ajuns la sediul Parchetului General. Toți trei aveau fețele acoperite și nu au dorit să facă declarații pentru jurnaliști, potrivit corespondentului Realitatea TV.

UPDATE: Unul dintre patronii clubului, Costin Mincu, a fost adus cu mandat la Parchetul General. Acesta a venit însoțit de avocatul său. Și ceilalți doi patroni urmează să se prezinte în fața procurorilor.

UPDATE: Cei trei patroni ai clubului Colectiv au fost citați. În perioada imediat următoare, aceștia trebuie să se prezinte la audieri pentru a da explicații în fața anchetatorilor, potrivit Realitatea TV.

Potrivit Realitatea TV, anchetatorii au venit, astăzi, din nou la locul tragediei pentru a ridica noi probe. Ancheta se va axa mai mult pe recuperarea obiectelor personale ale victimelor, întrucât nu este exclus să existe imagini sau filmulețe cu momentul tragediei, care vor fi utile anchetatorilor.

Sâmbătă, experții au ridicat mai multe probe de la clubul Colectiv. Un singur stingător de incendii a fost folosit, prea puțin pentru stoparea flăcărilor care au curpins localul. Nu a fost singura problemă a clubului. Directorul INSEMEX Petroşani, George Găman, a făcut precizări, contactat de corespondentul Mediafax, în privinţa extinctoarelor găsite în interiorul clubului Colectiv, spunând că alte două extinctoare au fost descoperite, în afara celui folosit, despre care a vorbit în declaraţia iniţială.

Mai mult, reprezentantul firmei care a realizat antifonarea clubului Colectiv spune că patronii spațiului au refuzat materialele ignifuge pentru că era prea scumpe.

“S-au folosit cele mai ieftine materiale. Noi am recomandat ca la toți clienții mai multe materiale și s-a ales varianta cea mai ieftină. S-a recomandat de la variante ignifugate până la burete cofrag. S-a ales o variantă și mai ieftină, buretele plan. Cel pus pe stâlpi nu știu cine l-a pus acolo și de ce l-a pus – cel piramdal, pe care îl vedeți în toate pozele”, a spus Ştefan Şuto pentru Realitatea TV.

De asemenea, procurorii au ridicat, duminică, de la “sediile mai multor instituții publice şi private documentele apreciate ca fiind utile soluționării cauzei”. Una dintre instituțiile vizate a fost Primăria Sectorului 4, relata Realitatea TV.

“În cadrul activităţilor desfăşurate au fost ridicate noi mijloace materiale de probă ce urmează să fie folosite pentru lămurirea împrejurărilor în care a avut loc evenimentul din data de 30.10.2015. De asemenea, în baza delegării, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București ridică de la sediile mai multor instituții publice şi private documentele apreciate ca fiind utile soluționării cauzei. La sediul Poliției Capitalei, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, polițiștii Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei și ai Direcției Investigații Criminale din cadrul I.G.P.R. continuă audierile de martori“, precizau procurorii.

Primăria Sectorului 4: “Au fost puse la dispoziție documentele”

La scurt timp după apariția în presă a informației potrivit căreia avuseseră loc percheziții la sediul Primăriei Sectorului 4, instituția a reacționat în cadrul unui comunicat:

“În cursul acestei zile, NU au fost efectuate percheziţii la sediul Primăriei Sectorului 4. Pentru o cât mai corectă şi promptă informare a telespectatorilor dumneavoastră, precizăm că ne-au fost solicitate şi deja puse la dispoziţia anchetatorilor copii conform cu originalul pentru toate documentele care au stat la baza emiterii autorizaţiei de funcţionare nr.369/14.01.2015 şi a acordului de funcţionare nr. 3909/14.01.2015 privind S.C. CLUB S.R.L., cât şi istoricul de rol fiscal pentru imobilul situat în Bucureşti, strada Tăbăcarilor nr. 7, Sector 4. Documentele au fost deja înaintate în fotocopie certificată conform cu originalul”.

Tiberiu Nițu: “Este începută urmărirea penală cu privire la faptele de omor calificat și distrugere calificată”

 

Procurorul General al României, Tiberiu Nițu, anunța, sâmbătă, că a fost începută urmărirea penală cu privire la faptele de omor calificat și distrugere calificată. Potrivit acestuia, dosarul a fost preluat de la Parchetul Capitalei “datorită complexității, anvergurii situației și a faptului că trebuie lucrat cu multe instituții pentru a stabili cât se poate de repede împrejurările producererii evenimentului”.

”Clubul este carbonizat, totul este negru, funingine. O imagine dezolantă”, spunea procurorul general al României.

Întrebat de ce s-a schimbat încadrarea juridică, Nițu a explicat:

“Este prematur să ne pronunțăm cu privire la luarea unei astfel de decizii. Urmează audieri, încă nu au fost finalizate. Bineînțeles că se va proceda cu stabilirea împrejurărilor în care au avut loc evenimentele (…) Considerentele urmează să le stabilim, de aceea am preluat dosarul. Eu nu am vizionat nicio imagine. Nu e vorba că bănuim pe cineva. De obicei, se urmărește fapta mai gravă și vedem în funcție, de cursul anchetei, unde vom ajunge”.
Sursa: www.realitatea.net / Foto: www.stirileprotv.ro

Categorie: mandri.ro
Tags: arestati, colectiv, decizie, incendiu, mandri, patroni club

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici