Carburanţii s-au scumpit în ultima lună mai mult decât în ţările vecine

Niciun comentariu

Preţurile la carburanţi au crescut în România mai mult decât în statele vecine care sunt şi ele membre UE. Motorina s-a scumpit cel mai mult.

Preţul mediu al benzinei vândute în România era, la data de 6 iunie, de 5,05 lei pe litru, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a preţurilor carburanţilor al Comisiei Europene. Potrivit calculelor ECONOMICA.NET, preţul este cu 3,4% mai mare decât cel înregistrat cu o lună în urmă. Preţul mediu al motorinei, cel mai folosit carburant din România, a fost de 4,97 lei pe litru, cu 4,7% mai mult decât cu o lună în urmă.

Creşterile din România sunt mai mari decât cele din cele două state vecine nouă, care sunt şi membre ale Uniunii Europene, Bulgaria şi Ungaria. În Ungaria, preţul benzinei a crescut cu 3,1%, iar în Bulgaria cu doar 2,1%, potrivit calculerlor noastre pe baza preţurilor exprimate în moneda locală. Motorina s-a scumpit cu 4,5% în Ungaria şi cu doar 0,4% în Bulgaria.

Comparat cu media creşterilor de preţ din cele 28 de state member ale Uniunii Europene, România iese din nou în faţă. Benzina s-a scumpit la noi cu 3,4%, în timp ce media UE a fost de doar 2,9%, iar la motorină procentul de creştere de preţ de 4,7%, de la noi, este identic cu cel de la nivelul blocului comunitar.

Creşterea preţurilor la carburanţi este generată de scumpirea din ultima perioadă a ţiţeiului. La finalul lunii trecute, preţul ţiţeiului Brent a depăşit pragul psihologic de 50 de dolari pentru ca, la jumătatea acestei săptămâni, să ajungă la cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni.

Piaţa carburanţilor din România este dominată de patru mari companii, OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol, primele trei având, pe lângă reţele de benzinării, şi rafinării în România.

sursa: www.economica.net;

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu