Carburanţii s-au ieftinit substanţial în România, dar preţurile rămân mai mari decât la vecini

Niciun comentariu

Benzina şi motorina costau, la 1 august, 4,74 lei pe litru fiecare sortiment, preţuri medii, potrivit datelor Oil Bulletin. În euro, preţul mediu este de 1,06 euro pe litru.
Faţă de preţurile din data de 25 iulie, cu o săptămână în urmă, avem, pentru România, o ieftinire de 1,66% la benzină şi 1,9% la motorină, diferenţe calculate la preţurile în euro.
Ieftinirea carburanţilor din ultima săptămână a fost mai accentuată decât media europeană Preţul mediu la benzină a scăzut, în medie, în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu 0,3%, iar la motorină ieftinirea a fost de 1,4%.
Un litru de benzină costa, în medie, 1,28 euro, iar un litru de motorină 1,12 euro.
Cu cât au scăzut preţurile în ţările din zona noastră
În Bulgaria, ţară în care preţurile la carburanţi sunt mai mici decât la noi, preţurile au stagnat, în această perioadă. Benzina costă aproximativ un euro pe litru, iar motorina 0,96 ,euro pe litru.
În Ungaria, benzina şi motorina costă cam la fel ca în România (1,05, respective 1,06 euro pe litru), iar ieftinirea a fost de 0,5% pentru benzină şi doar 0,1% pentru motorină.
Polonia are, tradiţional, preţuri mai mici la carburanţi decât România. La 1 august, preţul mediu la benzină era de aproape un euro pe litru (0,997 euro) iar motorina costa, în medie, 0,94 euro pe litru. Ieftinirea din săptămâna analizată a fost de 0,8% la benzină şi 0,6% la motorină.
Preţurile la carburanţi sunt dictate de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, influenţate de preţul barilului de ţiţei, de politica de taxare (mai mult de jumătate din preţ sunt accize şi TVA), dar şi de condiţiile de pe fiecare piaţă în parte.
În România, piaţa carburanţilor este dominată de patri mari companii: OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol.

Sursa economica.net

Category: mandri.ro
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu