Calcule 2018: Cat pot IT-istii sa castige daca trec de la salariu la PFA

Programatori PHP

Programatorii și alți specialiști din sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor (IT&C) pot să câștige sume importante prin reducerea substanțială a taxelor, dacă trec de la statutul de angajat la persoană fizică autorizată (PFA), păstrând aceleași costuri pentru firma beneficiară a serviciului lor, în noile condiții fiscale valabile de la 1 ianuarie 2018. Aceasta rezultă din calculele efectuate, la solicitarea StartupCafe.ro, de consultantul fiscal Cristian Rapcencu, pe sistemul în vigoare.

În domeniul IT salariul mediu net pentru angajați este de 6.157 de lei pe lună, conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS), de la nivelul lunii noiembrie 2017.

La acest nivel al salariului net, costul salarial total (salariul întreg) suportat de firma angajatoare este de 9.685 de lei pe lună, în condițiile scutirii de impozit pentru IT-iști și ale sistemului de contribuții sociale de la 1 ianuarie 2018, rezultat din ordonanța de urgență 79/2017, de modificare a Codului fiscal.

Rezultă astfel taxe totale de 3.528 de lei pe lună, la un salariu net de 6.157 de lei pe lună.

Dacă însă angajatul se înțelege cu firma la care lucrează să treacă pe PFA, iar societatea să mențină acel cost salarial și să i-l acorde astfel, specialistul IT ar rămâne cu mult mai mulți bani în mână, potrivit calculelor efectuate de consultantul fiscal Cristian Rapcencu.

Varianta 1: PFA cu norme de venit

Dacă te organizezi ca PFA, poți opta pentru norma de venit, iar codul CAEN 6202 (consultanță IT) este permis în acest sistem – spune Rapcencu.

În București, de exemplu, norma pe IT este de aproximativ 30.000 lei/an, mai spune consultantul fiscal. Pe sistem de normă, impozitul de 10% se achită la normă, iar CAS si CASS în functie de Formularul 600, care este acum în vigoare pentru PFA.

În actualul sistem pentru contribuții la PFA, plătesc CAS și CASS cei care au obținut venituri anuale peste 22.800 de lei din aceste activități. Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a spus că ar vrea să umble inculsiv la aceste plafoane și repere, dar până atunci luăm cazul în vigoare.

Revenind la exemplul nostru, norma fiind mai mare decat plafonul de 22.800 lei, IT-istul este obligat să depuna formularul 600.

Potrivit calculelor lui Cristian Rapcencu, dacă IT-istul PFA optează, ca bază lunară, pentru salariul minim pe economie (de 1.900 de lei brut) rezultă pe tot anul următoarele taxe:

  • impozit pe venit de 3.000 lei;
  • CAS de 5.700 lei;
  • CASS de 2.280 lei

TOTAL COST / an = 10.980 lei.

Așadar, 915 lei pe lună merg la stat, ca impozit și contribuții, față de taxele de 3.528 de lei pe lună la un salariu de 6.157 de lei pe lună.

„Chiar daca el facturează 200.000 lei tot anul, va plăti impozit la norma de venit” – a spus consultantul Cristi Rapcencu.

Varianta 2: PFA în sistem real

Dacă IT-istul nostru merge în pe sistem real pe PFA, contribuțiile la sănătate și contribuțiile la pensii nu se deduc la calculul venitului net, urmând ca organul fiscal, la regularizarea anuală a impozitului pe venit, să considere cele 2 cheltuieli ca deductibile – explică Rapcencu.

  În curând, mașinile japoneze se vor ieftini cu aproape 10% în Europa

Astfel, dacă IT-istul își deschide PFA în ianuarie și vrea să plătească taxe pe sistem real, depinde ce venit estimează ca va realiza prin formularul 220 pe care este obligat sa îl depună la Fisc în termen de 30 de zile de la înființare.

Dacă estimează mai mult de 22.800 lei, atunci va depunde si vestitul formular 600 și va plăti ca în calculul anterior: 5.700 lei la CAS și 2.280 lei CASS.

Dacă estimează mai puțin, nu este obligat să îl depună și nu va datora CAS si CASS pe anul 2018.

Daca nu e obligat să depună formularul pentru că estimează un venit mai mic, el poate opta să îl depună pentru a fi asigurat în sistemul public de pensii și în sistemul public de sănătate.

Așadar, sistemul introdus de Guvern de la 1 ianuarie 2018, și pe care acum se gândește să-l modifice, îi ajută pe cei care obțin venituri mari și îi defavorizează pe cei cu venituri mici, de la nivelul salariului minim și puțin în sus.

Formularul 600, până când?

Deși noul sistem fiscal a fost adoptat foarte recent – în noiembrie 2017 Ordonanța 79/2017, iar în decembrie 2017, pe final de an, Formularul 600 – guvernanții deja discută despre modificarea sa. La trei săptămâni de la intrarea în vigoare.

Schimbarea schimbării ar urma să fie efectuată din cauza confuziei create atât în rândul contribuabililor, cât și al funcționarilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), așa cum a arătat StartupCafe.ro într-un reportaj cu camera ascunsă la ghișeele ANAF.

De aceea, calculele de mai sus ar putea să se modifice iarăși.

“Luam în calcul și aceasta stuatie, de a nu mai plăti contribuții la sănătate pentru alte venituri în afara salariilor. Dar trebuie făcută o analiză și abia apoi luată o decizie”, a spus marți ministrul Finantelor, Ionuț Mișa, la o întalnire cu senatorii din Comisia economică.

În perioada următoare, functionarii Finantelor vor analiza introducerea unui mecanism de regularizare, a stopajului la sursa (acolo unde se poate) dar și renunțarea la plata cotribuțiilor de sănătate pentru alte venituri decât salariile, potrivit HotNews.ro.

In forma actuală, formularul 600 trebuie depus de persoanele care, în anul fiscal precedent, au obtinut venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau din alte surse. Declaratia poate fi depusa online, cu certificat digital, sau prin Spatiul Privat Virtual.

“Pentru cei care au depus deja declaratia, analizam prevederi tranzitorii. O sa purtam o discutie si din acest punct de vedere. Pentru cei care au depus ne vom raporta la acea declaratie, raportandu-ne la regimul fiscal cel mai favorabil. Vom introduce posibilitatea regularizarii acestei declaratii si de a face completari in interiorul ei. Se nasc extrem de multe situatii particulare. V-am zis, va trebui sa alegem varianta cea mai usoara pentru contribuabil”, a mai spus marți, ministrul Mișa, citat de HotNews.ro.

Categorie: mandri.ro
Tags: it, pfa, programatori, salariu net, taxe, venituri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici