Bomba cu hidrogen, testata in Coreea de Nord: Toti ochii sunt pe China – Ce poate face tara vecina

china1

Dupa ce Coreea de Nord a anuntat ca a efectuat cu succes un test cu bomba cu hidrogen, toti ochii s-au indreptat spre China, vecinul si singurul aliat al statului izolat.

Prima reactie a Chinei a venit miercuri, cand Ministerul de Externe a emis un comunicat de presa prin care condamna acest test nuclear precum si eventualele teste viitoare efectuate de Phenian si precizeaza ca aliatii sai nu au avertizat Beijingul cu privire la intentiile lor. Insa ce altceva poate sa faca China in aceasta situatie?

“Daca a fost vreodata un moment in care chinezii sa decida ca e momentul sa faca ceva, acesta este acela”, a explicat Mike Chinoy, fost corespondent CNN si autor al cartii “Meltdown: The inside story of the North Korean nuclear crisis”, scrie CNN.

“Insulta nord-coreenilor la adresa Chinei si a presedintelui Xi Jinping personal este flagranta. Xi Jinping nu este un barbat care sa nu riposteze la asemenea lucruri”, spune expertul, care arata ca nord-coreenii ii urasc pe chinezi. “Nu le place deloc ideea ca cei din China pot veni sa le spuna ce sa faca. Si realitatea este ca nu pot face asta”, explica el.

Relatiile dintre Beijing si Phenian au fost reci de cand Kim Jong Un i-a succedat la putere tatalui sau, Kim Jong Il, si si-a inceput regimul cu o epurare a catorva persoane importante din Guvern, cu legaturi cu China.

Kim nu a vizitat China niciodata ca lider, nici nu s-a intalnit cu presedintele Xi Jinping, cu toate ca face eforturi in acest sens de cativa ani.

China il considera pe Kim Jong Un un lider “foarte imprevizibil, iresponsabil si arogant”, explica Lee Jung Hoon, profesor de Relatii Internationale la Universitatea Yonsei.

“Relatia este disfunctionala, insa serveste interesele tuturor”, crede Jeffrey Lewis, director al programului East Asia Nonproliferation de la James Martin Center for Nonproliferation Studies.

  Artistul chinez Ai Weiwei va realiza în insula grecească Lesbos un monument închinat refugiaților

Asta pentru ca Coreea de Nord serveste drept tampon intre China si Coreea de Sud, aliat-cheie al SUA. Beijingul isi doreste, mai presus de orice, stabilitate la granita sa, asa ca Phenianul isi joaca bine rolul – exceptand, desigur, testele nucleare. Coreea de Nord este si un instrument important al Beijingului “in jocul de sah al relatiilor sino-americane in regiunea Asia Pacific”, explica Lee.

“China nu isi doreste o implozie dramatica a Coreei de Nord, sau un razboi cu arme cinetice la granita sa”, spune si Jasper Kim, director al Center for Conflict Management la Universitatea sud-coreeana Ewha.

In aceste conditii, un program nuclear puternic dezvoltat de Phenian intareste regimul lui Kim Jong Un si face improbabila rasturnarea sa, ce ar duce la instabilitate in tara si ar trimite milioane de refugiati in China.

Coreea de Nord este una din cele mai sanctionate tari de pe glob, insa China, cu toate ca a sustinut actiunile ONU in acest sens, nu a respectat strict regimul sanctiunilor. Asta inseamna ca Beijingul poate acum sa ia masuri imediate pentru a presa Phenianul, cum ar fi stoparea schimburilor comerciale si livrarile de petrol, precum si interdictia ca avioanele nord-coreene sa patrunda in spatiul aerian chinez.

China poate impiedica firmele de stat si private sa faca afaceri in Coreea de Nord, asa cum a procedat in 2013, cand Banca Chinei a incetat tranzactiile cu Banca de Comert Exterior a Coreei de Nord, asa ca Phenianul a ramas fara o sursa importanta de valuta.

Expertii nu cred totusi ca Beijingul nu va lua masuri prea dure. “Eu cred ca China va face ceva dur si neplacut, dar nu atat de dur si neplacut incat sa conteze”, crede Chinoy.

 

Sursa: www.ziare.com

Categorie: mandri.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici