BNR se exprimă cu privire la Tezaurul trimis la Moscova: Refuzăm să păstrăm tăcerea.

tezaurul jpeg

La sediul Parlamentului European de la Bruxelles, în data de 5 martie, a fost inaugurată expoziția „Tezaurul de aur al Băncii Naționale a României trimis la Moscova și niciodată returnat – o pretenție mai veche de un secol”. Expoziția, desfășurată pe o perioadă de trei zile, pune în evidență dovezi istorice, înscrisuri, probe juridice și angajamentele părților ruse și române legate de cele 91,5 tone de aur fin trimise la Moscova.

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, constatând că problema rezervei de aur confiscate de statul rus nu este cunoscută la nivel internațional, a decis să sprijine inițiativa europarlamentarului Eugen Tomac, împreună cu grupul de europarlamentari români, de a aduce subiectul în atenția instituțiilor europene. Eugen Tomac declară că este esențial ca acest subiect să fie adus la cunoștința publicului european și să fie dezvăluite instituțiilor europene implicate în acest caz.

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, subliniază că „Tezaurul BNR trimis la Moscova, depus într-o țară aliată, împreună cu toate documentele relevante, în baza unui acord internațional, recunoscut și validat de istorie, reprezintă un caz singular în care rezerva de aur monetar este încredințată cu toate documentele oficiale și garanțiile de depozit conform cărora ar fi returnată oricând la cererea proprietarului”.

Deși partea rusă a recunoscut în cadrul Comisiei comune româno-rusă pentru studierea problemelor relațiilor bilaterale că aurul BNR a fost trimis la Moscova și că documentele prezentate de partea română sunt valabile, situația a rămas neschimbată până în prezent, iar lucrările Comisiei au fost sistate în contextul actual.

La deschiderea expoziției la Parlamentul European, au fost prezenți europarlamentari români și din alte țări, iar concluzia a fost că Banca Națională a României are o creanță valabilă asupra Băncii de Stat a Rusiei.

  Nedea (ANT): Peste 100 de tour-operatori ruși se vor întâlni la Moscova cu delegația oficială de promovare a României

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a subliniat importanța continuării eforturilor pentru recuperarea Tezaurului și a menționat că acțiunea de la Parlamentul European reprezintă o parte a unui cadru de sprijin pentru negocierile viitoare cu Federația Rusă.

Lucrările semnate de Cristian Păunescu și Ilie Schipor, care aduc argumente din arhivele rusești privind Tezaurul României de la Moscova, au fost traduse în limba engleză și distribuite membrilor Parlamentului European pentru o mai bună înțelegere a situației. La eveniment au participat și europarlamentari precum Corina Crețu, Maria Grapini, Rovana Plumb și Vlad Botoș.

Categorie: mandri.ro
Tags: bnr, moscova, tezaur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici