Aradul nu are nici acum o strategie de dezvoltare pentru viitor. Când va fi aprobată

Niciun comentariu

Strategia de dezvoltare a judeţului pentru perioada 2014 – 2020 a dat bătaie de cap Consiliului Județean. De anul trecut, supunerea la vot a documentului care ar trebui să stabilească care sunt prioritățile pentru dezvoltarea Aradului a tot fost amânată. Asta s-a întâmplat și la ultima ședință a Consiliului Județean, de final de mandat pentru consilierii județeni, deși proiectul de hotărâre pentru aprobarea strategiei se afla pe ordinea de zi.

Se pare că strategia, elaborată de specialiști din exterior trebuie încă dezbătută de reprezentanții administrației județene și de cei ai instituțiilor din subordinea CJA, cu toate că, asta se face deja de un an de zile. Fiecare dintre cei implicați vor încă să vină cu idei noi care să fie cuprinse în document.

 

Strategia de dezvoltare a judeţului fusese expirată, ca atare s-a elaborat o nouă versiune de strategie până în 2020. Astfel, pentru a cuprinde solicitările şi propunerile din toate domeniile – mediu de afaceri, politicieni, instituţii – dezbaterea strategiei a continuat încă de anul trecut.

 

Într-o versiune a strategiei, s-au arătat la finalizarea elaborării, atât aspectele pozitive, cât şi problemele, lacunele şi necesităţile pe domenii în județ- de altfel multe. Concentrarea industrială din judeţ clasează Aradul printre primele judeţe în acest domeniu. Cu toate acestea este nevoie de diversificarea şi consolidarea mediului de afaceri, precum şi de înfiinţarea de incubatoare de afaceri, stimularea domeniului agricol şi de inovare. De asemenea, este necesar ca resursele judeţului să fie mult mai bine valorificate. Pe învăţământ este prevăzută sprijinirea sistemului educaţional la cerinţele angajaţilor. Reabilitarea clădirilor, îmbunătăţirea reţelei de transport public, modernizarea infrastructurii pe sănătate sunt alte puncte prioritare din strategie. Folosirea potențialului geotermal al localităților pentru o dezvoltare turistică a județului este de asemenea un aspect cuprins în strategie. Acestea sunt doar câteva din punctele importante ale strategiei de dezvoltare a județului până în anul 2020. Strategia de dezvoltare a judeţului va fi inclusă în strategia de dezvoltare a regiunii de vest.

 

Forma actuală a strategiei încă neaprobată va suferi alte modificări. Pentru că, consilierii au ajuns la final de mandat, strategia va ajunge în mâna noilor reprezentanți CJA. „Am amânat strategia de dezvoltare a județului pentru ca aceasta să fie consultată de noii consilieri, având în vedere încheierea mandatului celor de până acum. Noii reprezentanți vor putea depune amendamente pentru îmbunătățirea strategiei de dezvoltare a județului, după care aceasta va putea fi aprobată ”, a spus Adrian Țolea, președintele Consiliului Județean Arad.

Strategia de dezvoltare a județului va fi făcută publică cel mai probabil după aprobarea în CJA.

Category: Arad
Tags: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu