Aplicarea pachetului fiscal ar putea genera scăderea salariilor în IT

bani 1

Aplicarea pachetului fiscal ar putea genera un risc în ceea ce priveşte puterea dintre angajator şi angajat, iar salariile din IT ar putea scădea, susţine Cristian Socol, conferenţiar universitar la Academia de Studii Economice (ASE).

‘Revoluţia fiscală este o sintagmă exagerată. Se propune un pachet fiscal care încearcă să consolideze strategia wage led growth, cu plusuri legate de impactul asupra creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor (mai mult la cei cu venituri mici, medici şi profesori), a pensionarilor (cei cu venituri de peste 2.000 lei) şi o relaxare fiscală/încurajare a celor care practică activităţi independente şi a celor care au venituri din dobânzi, chirii, arende, investiţii’, a declarat Socol, pentru AGERPRES.

În plus, potrivit acestuia, după schimbarea principiului pe baza căruia se stabileşte contribuţia la pensii prin noua Lege a pensiilor contribuţia şi implicit pensia vor creşte cu 20%.

‘Se stimulează afacerile mici şi mijlocii încercându-se aducerea a cât mai mulţi români în clasa de mijloc. La puncte slabe aş pune comunicarea incompletă a măsurilor, un anumit risc în ceea ce priveşte puterea dintre angajator şi angajat (aici trebuie reintroduse contractele colective de muncă) şi scăderea salariilor în IT (aici trebuie fundamentată / updatată o nouă schemă/ schema deja existentă de ajutor de stat privind investiţiile şi crearea de locuri de muncă astfel încât statul să compenseze pierderilor). Pe partea de administraţii publice locale, se vor prezenta soluţii compensatorii pentru a nu fi afectate investiţiile’, a mai arătat conferenţiarul universitar de la ASE.

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, publicat recent de Ministerul Finanţelor, prevede trecerea la angajat, de la angajator, a contribuţiilor sociale, începând cu 1 ianuarie 2018. Nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%.

  Educatia, pe ultimul loc in topul cheltuielilor romanilor. Mancarea, bautura si tutunul, pe primele locuri

‘Din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat’, a informat Ministerul Finanţelor. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale.

Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat se va face prin ordonanţă de urgenţă, în şedinţa de Guvern de miercuri.

Categorie: mandri.ro
Tags: bani, cod fiscal, it, salarii, scaderi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici