ANALIZĂ Efectul de bumerang al referendumului asupra marilor partide. Ce probleme au conducerile PSD şi PNL

Niciun comentariu

PSD şi PNL au ieşit cele mai şifonate partide în urma eşecului de la referendum, în timp ce USR, singura formaţiune care s-a opus pe faţă iniţiativei, a ieşit întărită în urma votului din 6 şi 7 octombrie, consideră specialiştii consultaţi de „Adevărul“.

Cele mai mari partide din România au ales să-şi lege numele de Coaliţia pentru Familie şi de iniţiativa lor cetăţenească, ajunsă până la urmă la referendum pe 6 şi 7 octombrie. Văzut de unii drept un mijloc de pregătire a votanţilor pentru viitoarele alegeri, referendumul a arătat marilor partide că demersul le aduce mai multe probleme. Deşi au trecut iniţiativa cu o largă majoritate în Parlament, PSD şi PNL nu auputut să asigure şi suportul popular pentru modificarea Constituţiei la referendum, ceea ce le face parte a eşecului.

„PSD este marele perdant. A fost un vot negativ dat listei de priorităţi a lui Liviu Dragnea. El a ales momentul şi el a chemat oamenii la vot spunând că e un subiect important. Oamenii s-au pronunţat. Nu este unul neimportant, dar cert nu se află în topul priorităţilor lor. Agenda cetăţenilor este una anti-hoţie şi pro-locuri de muncă. Este un decalaj enorm între agenda cetăţenilor şi agenda personală a celor care conduc coaliţia guvernamentală. Este, de asemenea, un decont al Guvernului Dăncilă pentru ca aceasta guvernare nu are rezultate clare, de necontestat. Politicienii fac greşeli dintotdeauna, dar niciodată nu s-au făcut bancuri cu primul ministru în toate şcolile din România“, a precizat Valeriu Turcan, fost consilier prezidenţial, pentru „Adevărul“.

Dragnea, jucat de baroni De altfel, baronii locali controlaţi de Liviu Dragnea nu şi-au mobilizat aproape deloc votanţii să vină la urne. În schimb, „puciştii“ din partid, cum sunt Paul Stănescu, Adrian Ţuţuianu sau Mihai Tudose, i-au arătat liderului de partid că pot mobiliza mai bine lumea la vot, chiar fără a se forţa. Cu excepţia unor membri care nu contează ca putere în partid, cum e cazul lui Cătălin Rădulescu, social-democraţii au fost rezervaţi după eşecul de la referendum, subliniind că nu a fost un referendum al PSD, ci o iniţiativă cetăţenească. „Cred ca liderii PSD simulează unitatea de partid. E un vot de blam masiv pentru strategia politică a lui Dragnea. Tot partidul ştie asta şi momentul va fi folosit intern de baronii PSD ca să demonstreze că Dragnea nu mai e capabil de raţiune politică şi că, în consecinţă, nu mai poate obţine rezultate pentru partid“, a completat Turcan.

Revolta din PNL Pe de altă parte, sociologul Mircea Kivu consideră că PSD va deconta eşecul, însă înfrângerea pentru partid e una „moderată“, care nu va produce fracturi, aşa cum e cazul PNL, formaţiune unde au început luptele interne.  „Cel mai tare pierde PNL. A avut o poziţie ambiguă care aş spune eu că l-a pus într-o poziţie dificilă şi înainte de rezultat, dar şi după, când a fost constatată prezenţa slabă“, a declarat sociologul Mircea Kivu. De altfel, mai mulţi liberali, printre care Cătălin Predoiu, Alina Gorghiu şi Mihai Voicu s-au lansat în atacuri la adresa conducerii la scurt timp după închiderea urnelor.

Voicu i-a cerut pe grupul de Whats App al deputaţilor demisia lui Robert Sighiartău din funcţia de secretar general, însă acesta nu a dat curs solicitării şi în prima şedinţă a conducerii partidului a avertizat că acum nu cere sancţiune pentru colegul său, dar pe viitor nu va fi la fel de indulgent. Tot în şedinţă, potrivit unor surse politice, vicepreşedintele Florin Roman i-a cerut Alinei Gorghiu să vină să discute în şedinţă problemele, nu să dea mesaje pe internet:  „M-am săturat să iau lecţii de la Alina Gorghiu, care a luat partidul de la 45% şi l-a dus la 20%. O aştept să vorbească aici“, a afirmat Roman, potrivit unor surse participante. De altfel, şi modul cum au gestionat înfrângerea arată cât de implicate au fost partidele.

La PNL a ieşit la declaraţii liderul formaţiunii, Ludovic Orban, la PSD doar secretarul-general adjunct, Codrin Ştefănescu. „Nu s-au înghesuit liderii să iasă la declaraţii după închiderea secţiilor, iar până la urmă a ieşit cel care s-a lăsat fraierit“, a mai subliniat Kivu, referitor la PSD.

USR, victorie simbolică În ceea ce priveşte partidul care  ieşit întărit, sociologul a numit doar USR, singurul partid care şi-a asumat că e împotriva modificării Constituţiei, dar care a arătat şi că se poate organiza, dovadă fiind numărătoarea paralelă care a reamintit de modul cum era organizat în perioada 2008-2009 PDL. Şi Valeriu Turcan a punctat faptul că USR a ieşit cu o imagine bună în urma referendumului. „USR iese întărit la o categorie de oameni din mediul urban. Nu ştiu câţi noi votanţi câştigă, vom vedea la următorul sondaj, dar cert îşi consolidează propria bază electorală“, a conchis Turcan.

SURSA : adev.ro

Category: mandri.ro
Tags: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu