Aproape jumătate din grădiniţele din țară funcţionează ilegal

14

Atenţie unde vă înscrieţi copiii la grădiniţă. În urma unui control efectuat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), 45% la sută din grădiniţele cu program prelungit particulare şi de stat nu respectă normele de calitate a serviciilor prestate, informează Adevărul.

Conform acestui raport, multe dintre aceste instituţii nu au autorizaţie de funcţionare, aviz ISU, personal calificat sau condiţii şi utilităţi pentru a se desfăşura activităţile specifice pentru micuţi. Deşi ar trebui să contribuie la modelarea tinerei generaţii, unităţile de învăţământ care funcţionează ilegal reprezintă un risc pentru sănătatea şi educaţia copiilor.

Peste 160 de instituţii de profil din ţară şi din Bucureşti nu respectă „prevederile actelor normative în ceea ce priveşte modul de asigurare a calităţii serviciilor prestate”, arată oficialii ANPC în urma controalelor efectuate în perioada 11 – 15 aprilie.

Atfel, s-au dat 170 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 113 averismente şi  57 de amenzi în valoare de 224.500 de lei. În Bucureşti s-au descoperit trei operatori economici care funcţionau ilegal ca unităţi de învăţământ, acestea fiind şi amendate.

La nivel naţional, în Constanţa s-au emis patru amenzi pentru asociaţiile care desfăşurau activităţi de educare fără a avea autorizaţie sau acreditare de la ARACIP. Suma totală a penalizărilor se ridică la aproximativ 40.000 lei.

În Vaslui situaţia este alarmantă! Mai bine de 95% dintre instituţiile de învăţământ nu au avize PSI.

De ce s-a ajuns în această situaţie? Simplu! Legea este ambiguă.

„Dacă nu există autorizaţie, chiar această autorizație de funcționare provizorie, sau legat de autorizarea sanitar-veterinară pentru blocul alimentar, noi putem sancționa. ANPC poate controla grădinițele, entitățile juridice definite ca operator economic”, spune Marcel Bogdan Pandelică, preşedintele ANPC, citat de Digi24.

  Cei şase membri fondatori consideră că UE se confruntă cu un "moment critic"

Asta înseamnă că inspectorii pot, cel mult, să acorde amenzi şi cam… atât. În tot acest timp, grădiniţele ilegale continuă să funcţioneze punând în pericol sănătatea celor mici fără ştirea părinţilor. Cine s-ar putea gândi că instituţia căreia îi încredinţezi pentru câteva ore grija copilului şi educaţia sa, ar putea reprezenta un pericol  real pentru acesta?!

Eventuala sancţionare a grădiniţelor ilegale poate fi decisă de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, sau de Parlament, prin modificarea legii educaţiei, intrată în vigoare acum cinci ani, scrie Digi24.

Categorie: mandri.ro
Tags: gradinite, ilegal, lege

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici