„100 de ani în 100 de zile”. 1982: Decret privind greutatea standard a românilor. Porțiile de mâncare sunt reduse

Niciun comentariu

1982 este anul în care Nicolae Ceauşescu stabileşte prin decret greutatea standard a românilor şi reduce porţiile de mâncare la jumătate după ce fuseseră scăzute deja de două ori.

În acelaşi an, românii afla că fiecare apel telefonic în străinătate trebuia raportat, în vreme ce în celălalt capăt al lumii, revista TIME desemna computerul personalitatea anului în America.

1982, anul în care Ceaușescu stabileşte cât trebuie să mănânce fiecare român şi raţionalizează din nou alimentele şi energia.

Foto: Coadă la alimente

Printr-un decret, Nicolae Ceauşescu scade cantităţile de alimente alocate fiecărui român. Pentru a justifica micşorarea porțiilor, lansează “Programul de alimentație științifică a populației”, care stabilea necesarul de calorii, rațiile de mâncare și inclusiv standardele de greutate ale românilor.

Astfel, pentru un un metru 80 cu vârsta până în 50 de ani, greutatea trebuia să fie de 80,5 kg, iar pentru femeile până în 40 de ani, de un 1,68 metri, standardul era de 66,9 kg. Ca să nu depăşească cotele de greutate, Ceauşescu raţionalizează din nou alimentele cu 20%, după ce aceeaşi măsură fusese luată şi în 1979.

Energia electrică se oprea de câteva ori pe zi, fără nicio logică şi fără anunţarea oamenilor, care erau încurajaţi să scoată aparatura din priza şi să nu folosească ascensoarele. Benzina, deși răționalizată, devine greu de găsit.

În acelaşi an, Comitetul Central al PCR dă un decret ca majoritatea elevilor de clasa a noua să înveţe în licee despre chimie industrială, agroindustriale şi silvice.

Tot atunci decide că cei care vor să părăsească România, măsură luată în special pentru etnicii germani, să plătească datoriile faţă de întreprinderi şi sumele cheltuite cu şcolarizarea: 1.800 de mărci pentru liceu, 5.500 pentru facultate şi 7.000 pentru studiile superioare încheiate. Până la revoluţie 200.000 de etnici germani aveau să iasă din ţară, iar cu banii încasaţi s-a achitat parte din datoria externă.

1982 a fost şi anul în care românii au început să raporteze orice convorbire cu un străin, iar numărul de apeluri telefonice în străinătate a fost limitat. Toate aceste măsuri au îngreunat sensibil contactele cu Occidentul, ușurând în același timp reprimarea acțiunilor de disidență.

Tot atunci, Biserica Olari a fost mutată pe roţi pentru a face loc planurilor de sistematizare.

Foto: Biserica Olari

Şi în vreme ce la noi inclusiv scrisorile trimise în Vest erau verificate, americanii lansau pentru prima dată ideea de emoticon ( 🙂 într-o scrisoare pentru a exprima ce simte expeditorul. Tot din SUA venea vestea că fusese realizat primul implant de inimă artificială.

1982 este de asemenea anul în care apare primul laptop cu clapetă, iar revista Time desemenează “Computerul” ca fiind personalitatea anului.

Foto: Primul laptop cu clapetă

Și tot atunci, se defineşte protocolul TCP/IP şi ia naştere Internetul, care avea să aibă un impact uriaş asupra întregii omeniri noteaza stirileprotv.ro

Category: mandri.ro
Tags: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu