Ziua Copilului – de când este celebrată

RIAN archive 398877 Festivities in Vladivostok to celebrate International Childrens Day

Ziua copilului (numită şi Ziua internaţională a copilului) este în multe ţări o sărbătoare pentru copii. Ea se sărbătoreşte la date diferite în ţări diferite. În România, ziua se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 1 iunie.

 

Motorul de căutare Google şi-a modificat, miercuri, logoul pentru a marca Ziua internaţională a copilului, care reprezintă în multe ţări o sărbătoare, cei mici celebrând astfel copilăria prin diferite activităţi.

 

Ziua copilului a fost menţionată prima dată, la Geneva, la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor, în august 1925. La acest eveniment 54 de reprezentanţi din diferite ţări au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului. După această conferinţă, multe guverne au introdus Ziua copilului.

 

În anul 1954, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare stat să dispună de o zi la aşa-numita “Ziua copilului”. În România, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005.

 

Data acestei sărbători variază de la o ţară la alta, statele din fostul bloc comunist adoptând 1 iunie pentru a marca Ziua internaţională a copilului.

 

 

Ziua internaţională a copilului a fost menţionată prima dată la Geneva la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanţi din diferite ţări, au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului. După această conferinţă, multe guverne au introdus „Ziua copilului”. În Turcia Ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920.

 

În anul 1954 Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la aşa-numita „Ziua copilului” (engleză Universal Children’s Day).

  Nicăieri nu mai e sigur: sute de atacuri teroriste s-au înregistrat în ultimii doi ani, în statele UE

 

Aşa începea articolul “Copiii – bucuria prezentului, trăinicia viitorului”, publicat la 1 iunie pe prima pagină din Scînteia. Măreaţă zi, frumoase metafore. Pentru că nu chiar “toate popoarele lumii” şi toţi “copiii de pretutindeni” petreceau la 1 Iunie.

 

Preocupările pentru copil şi pentru drepturile sale sunt oarecum recente şi datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Iar istoria “Zilei copilului” nu e lungă, dar e ceva mai complicată decât reiese din Scînteia. În deceniul şase al secolului trecut, ONU recomanda statelor membre să-i sărbătorească pe copii. La 20 noiembrie 1959,  Adunarea Generală a Naţiunilor Unite vota Declaraţia Drepturilor Copilului. Numai că rezoluţiile Adunării Generale sună ca o recomandare, iar aplicarea lor nu este obligatorie pentru statele membre. Astfel că, în funcţie de propria istorie şi de tradiţiile locale, Ziua copilului se sărbătoreşte pe glob la date diferite sau chiar deloc.

 

Originea sărbătoririi copiilor din România la 1 Iunie nu trebuie căutată la New York sau la Geneva, ci la… Moscova. Căci recomandarea Naţiunilor Unite, ca toţi copiii planetei să aibă o zi numai a lor, fusese pusă în aplicare de Uniunea Sovietică şi de statele din sfera sa de influenţă cu câţiva ani mai devreme.

Categorie: mandri.ro
Tags: aniversare, data, google, state, ziua coplului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici