Sat unic la doar câţiva kilometri de judeţul Arad

charlottenburg

În Banat, în judeţul Timiş, se află singurul sat circular din România. Charlottenburg, sau Șarlota, are doar 124 de locuitori. Satul este ascuns între dealuri, iar în ultimii ani a început să atragă tot mai mulţi vizitatori.

Șarlota face parte din comuna Bogda și se află între Timișoara și Arad, într-o regiune unde relieful este dominat de dealuri acoperite de păduri, de câmpii și de pășuni.

Localitatea a fost înființată în anul 1771, în timpul celui de-al doilea val de colonizări germane. Satul a fost întemeiat cu 32 de familii (131 persoane) venite din spațiul german, scrie greatnews.ro.

Carl Samuel Neumann Edler von Buchholt, funcționar la oficiul sării din Lipova, a fost cel care a coordonat construcţia satului. Planul a fost unul circular, cu diametrul interior de 210 metri.

Într-o scrisoare a unui etnic german, redactată în anul 1779, satul era descris astfel:

S-ar putea ca acest sat să fie singurul cu formă circulară. În mijlocul satului se găsește o fântână acoperită cu apă foarte bună. Fântâna este înconjurată de o plantație de duzi perfect rotundă. În jurul acestei plantații este o piață rotundă fără copaci, iar în jurul pieței este un nou rând rotund de duzi. În spatele acestor arbori sunt casele, care și ele sunt construite în cerc. Fiecare casă are o curte largă, grajduri și hambare, în spatele curții este o grădină, iar în spatele grădinii o vie. Nicio casă nu este cu un deget mai înaltă ca alta și toate se află la aceeași distanță una față de alta”.

Și astăzi în sat se află 34 de duzi și este posibil ca unii dintre pomi să fi fost plantați chiar în perioada colonizării.

  Feribot în Banat. Vezi de unde îl pot lua arădenii!

O poveste locală spune că, în timpul sau după Primul Război Mondial, un avion biplan a aterizat pe un câmp din apropierea satului. Pilotului german îi atrăsese atenția forma circulară a satului și a vrut să coboare pentru a-i cunoaște pe oamenii care trăiau într-un loc atât de frumos.

Printre cele mai importante momente din istoria satului Charlottenburg se numără perioada 1875-1876, când, o familie nobiliară construiește în sat o biserică închinată Sfintei Treimi.

Între anii 1895-1896 este construită gara din apropierea satului, la 2 kilometri distanță de localitate, iar în 1964 satul a fost racordat la curent electric.

Satul este unic în România, datorită formei sale circulare, motiv pentru care a fost declarat monument istoric de către Ministerul Culturii.

sursa: www.romaniatv.net;

Categorie: arad
Tags: banat, Charlottenburg, şarlota, sat circular, sat unic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici