România plătește anual un milion de euro pentru o rugină

krivoi rog 12

România va plăti anul viitor 4,1 milioane de lei, aproape un milion de euro, în combinatul ucrainean Krivoi Rog, unde deține 27% din capital. Banii sunt utilizați pentru finanțarea lucrărilor de întreținere și pentru serviciile de pază. Această sumă este prevăzută în bugetul Ministerului Economiei pentru 2016, conform Ziarului Financiar.

Implicarea României în construcția com­binatului ucrainean datează de pe vremea Uniunii Sovietice, iar partea ei de investiții s-a ridicat la peste 800 de milioane de dolari. Suma respectivă s-a dus pe apa sâmbetei pentru că lucrările de construcție au fost sistate după dezmembrarea URSS, astfel încât 20 de ani după aceea nu s-a mai întreprins nimic la combinat. Conform împărțirii după căderea colosului comunist, Ucraina a primit 56,8% din acțiuni, România 27% și Slovacia 18,2%.

Furturile de fiare, țevi, componente din rețeaua electrică sau macarale sunt la ordinea zilei, în pofida așa-zisei paze plătite de români. România s-a alăturat investiției din Ucraina, prin decizia lui Nicolae Ceaușescu, pentru a alimenta cu minereuri combinatul siderurgic de la Galați. Autoritatile de la București preconizau să-și recupereze investiția prin importul de palete de la Krivoi Rog,
însă pentru acest lucru trebuia îndeplinită o condiție fun­damentală, și anume finalizarea construcției unității. Țara noastră nu a reușit să-și ducă planul până la capăt, fiind realizate aproape 90% din lucrări, iar Ucraina a abandonat la rândul ei partea de construcție ce-i revenea. Mai mult, câteva state care s-au raliat inițial proiectului au ieșit din joc și Kievul a refuzat să mai recunoască
investițiile de până atunci. Ca să recupereze creanța de 800 de milioane de dolari, statul român l-a insarcinat pe Lakshmi Mittal, direct interesat de soarta paletelor de la Krivoi Rog.

  Cum se fură la vot, cum a ajuns Oprescu independent sau cum se "cumpără" un sondaj. Declarații suprinzătoare ale lui Miron Mitrea în cartea scrisă în pușcărie

Combinatul de Îmbogăţire a Minereurilor Acide de la Krivoi Rog (CIM Krivoi Rog), ridicat lângă localitatea Dolinska – Ucraina, reprezintă cea mai mare investiţie externă a României din toate timpurile. Specialiştii spun că statul român ar avea de recuperat de la vecini circa 2 miliarde de dolari (cu tot cu dobânzi) în contul participării la ridicarea combinatului fantomă, conform unui text publicat de Cotidianul.ro (http://www.cotidianul.ro/povestea-adevarata-a-dezastrului-cim-krivoi-rog-140491/).
Conform acestui material, cele mai importante document legate de participația României la Krivoi Rog sunt secretizate (firmele participante la investiţie au documentele în regim de secret de serviciu, unele nu sunt publicate sau pur şi simplu au dispărut !), ca mai toate marile tunuri economice date de urmaşii Securităţii după ’89.

 

Sursa: www.cotidianul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici