Oraşul în care de 600 de ani bogăţia este deţinută de aceleaşi familii

Se pare că, raportat la situaţia actuală, unii italieni câştigă astăzi mai puţin decât în urmă cu şase secole.

 

În Florenţa, familiile bogate şi-au menţinut averile timp de aproape 600 de ani, susţine o echipă de economişti italieni, care a comparat datele specificate în recensământul din anul 1427 cu cele din 2011, pentru a urmări ,,mobilitatea între generaţii” de-a lungul secolelor. În acest sens, specialiştii au găsit dovezi ale existenţei unui sistem care le-a permis acestor dinastii să nu îşi piardă bogăţiile.

În cadrul unui studiu publicat recent, Guglielmo Barone şi Sauro Mocetti au investigat numele familiilor, ocupaţiile, câştigurile şi averile unor familii florentine menţionate într-un recensământ datat în anul 1427. Apoi, cercetătorii au creat ,,pseudo-legături” între membrii acestor familii şi descendenţii lor moderni, utilizând localizarea geografică şi conţinutul informaţional al numelor lor.

 

Rezultatele investigaţiei au arătat că numele a aproximativ 800 de familii (circa 52.000 de contribuabili) s-au păstrat din 1427 şi până în 2011. Dintre toate familiile menţionate în recensământ, cele mai bogate erau cele ale căror membrii activau în domeniul avocaturii sau care aveau reprezentanţi în breslele puternice ale Florenţei medievale, cum a fost cea a cizmarilor sau cea a ţesătorilor.

 

Din motive de confidenţialitate , echipa de cercetare nu a făcut publice numele acestor familii.

 

În medie, cele mai bogate familii florentine câştigau în anul 2011 între 64.228 şi 146.489 de euro.

 

Pe de altă parte, cele mai sărace familii menţionate în recensământul din acest an au avut un câştig sub media din 1427. Suma care le revine acestora anual variază între 5945 şi 9.702 de euro. În anul 1427, membrii acestor familii activau, de obicei, ca muncitori necalificaţi.

  Atac armat în Serbia, aproape de granița cu România

 

Cercetătorii spun că rezultatele pe care le-au obţinut sugerează persistenţa dinastiilor bogate în recensăminte, nu numai în Florenţa, ci şi în alte oraşe italiene.

 

Concluziile celor doi economişti italieni au demontat teoriile conform cărora averile pe care le-au deţinut unele familii s-au disipat pe parcursul timpului. ,,Numele celor mai bogaţi contribuabili de astăzi sunt identice cu cele ale plătitorilor de taxe de acum 600 de ani. Acest fenomen a persistat în ciuda factorilor politici, demografici şi economici existenţi între cele două date calendaristice”, au declarat autorii studiului pentru publicaţia VoxEU.

 

 

Sursa:descopera

Categorie: mandri.ro
Tags: bogat, castig, contribuabili, florenta, oras

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici