Numele lui Victor Ponta, în scandalul Panama Papers. Acţionarii unui off-shore i-ar fi vândut fostului premier un apartament în Bucureşti

victor ponta1 1

Acţionarii unui off-shore din Panama i-ar fi vândut un apartament, într-un complex rezidenţial din Bucureşti, fostului premier Victor Ponta, arată Digi24. Off-shore-ul a fost înfiinţat înainte de 1989 de mai mulţi greci, iar singura afacere desfăşurată de acesta în România a fost cea imobiliară. Firma românească, în spatele căreia s-a aflat firma panameză, este acum în faliment.

Societatea Sthemko Holding INC a fost înregistrată în Panama pe 30 martie 1989 de mai mulţi greci, potrivit Digi24. Capitalul social al firmei era de 10.000 de dolari. La 22 iunie 2006, off-shore-ul înfiinţează în România G&F Real Estate and Constructions SRL Bucureşti, cu un capital social de 1.000 de lei. Obiectul de activitate consta în afaceri imobiliare din bunuri proprii.
Firma G&F Real Estate and Constructions SRL Bucureşti cumpără 16 apartamente în Central Park şi 13 apartamente în Rose Garden, după ce ia credite bancare. În martie 2011, toate acţiunile sunt cedate lui Georgios Chatzagiannis, preşedintele off-shore-ului din Panama. În 2012, cu două luni înainte de a fi nominalizat premier, Victor Ponta cumpără de la această firmă un apartament în complexul imobiliar Central Park.
Soţia sa, Daciana Sârbu, şi socrul, Ilie Sârbu, aveau deja două apartamente acolo achiziţionate direct de la dezvoltatorul imobiliar – societatea Central Residential Park SA, potrivit Digi24. În 2007, Daciana Sârbu ar fi plătit 766.000 de lei pe o locuinţă de 167 de metri pătraţi.
Acţionarii Central Residential Park erau societatea Niro Investment SA (84,98%), controlată de omul de afaceri Dumitru Nicolae, şi un off-shore din Insulele Britanice Virgine – Running Total Group LTD (15%).
În 2014, firma G&F Real Estate intră în insolvenţă pentru datorii de aproape 5,2 milioane de euro la Marfin Bank, Pireus Bank, Asociaţia de Proprietari şi Administraţia Finanţelor Publice a Sectorului 2. La şedinţele creditorilor, acţionarul grec nu s-a prezentat niciodată. Până acum, lichidatorul a reuşit să recupereze doar o parte din bani.
Celălalt off-shore implicat în ridicarea complexului imobiliar Central Park, Running Total Group LTD, apare în dosarul Microsoft. Prin el s-ar fi intermediat mita pentru care Dumintru Nicolae a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Decizia nu e definitivă.

Sursa: www.adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici