Marul otravit intins de liberali guvernului Ciolos

ciolos dacian mediafax Custom

Liberalii, prin Alina Gorghiu, au facut o mutare politica greu de incadrat: multa prostie sau multa ticalosie? E posibil sa fie o combinatie intre cele doua. In Parlament, liberalii au votat cot la cot cu PSD modificarea legilor electorale in sensul organizarii de alegeri locale intr-un singur tur de scrutin. Cu toti am vazut atunci in asta o intelegere intre partidele mari care vor sa-si conserve zestrea administrativa. Primarii in functie au prima sansa intr-un astfel de sistem. A fost evident o schilodire a democratiei de catre marile partide  cu scopul de a-si proteja nomenclatura. S-a intamplat tragedia de la Colectiv si totul s-a dat peste cap.

Pe listele de revendicari ale strazii regasim si revenirea la alegeri in doua tururi de scrutin. Guvernul Ciolos, abia format, preia otova din propunerile societatii civile intr-un prim draft al programului de guvernare. A doua zi realizeaza ca legal este imposibil sa mai repari ceva. La trimiterea programului de guvernare in parlament punctul legat de revenirea la sistemul de vot in doua tururi dispare, in sensul ca-l retrag verbal.

Guvernul Ciolos nu are cum sa repare prin ordonanta de urgenta ce au stricat PNL si PSD in Parlament din cauza jurisprudentei Curtii Constitutionale care a stabilit deja ca legile electorale nu se pot schimba cu un an inaintea alegerilor. Evident, varianta cea mai buna ar fi ca legile sa fie modificate si sa revenim la alegeri in doua tururi. Dar cine doreste sa se sinucida?

Daca Guvernul Ciolos ar emite azi o ordonanta de urgenta, asa cum in mod ipocrit ii solicita azi liberalii, nu ar fi doar nedemocratic, cum spune in mod corect premierul, ci si profund neconstitutional. Riscurile sunt uriase. Sa zicem ca vine ordonanta si ne intoarcem la doua tururi. Dupa primul tur de scrutin, o multime de candidati constata ca pe varainta veche au castigat. Or, jocul aliantelor din turul doi nu le mai garanteaza ca ies primari. Sa zicem ca unul din acesti candidati ridica intre tururi o exceptie de neconstitutionalitate si ataca ordonanta lui Ciolos. Cine garanteaza ca din miile de candidati care se vad castigatori din primul tur nu se gaseste unul mai nervos si dispus sa atace ordonanta la Curtea Constitutionala?

Aceasta ordonanta are toate sansele sa pice fix intre cele doua tururi. Curtea va judeca orice exceptie ridicata in acest interval in regim de urgenta si nu vad cum ar putea salva ordonanta. Un astfel de scenariu, repet, foarte plauzibil, echivaleaza cu un dezastru pentru Guvernul Ciolos si tehnocratii lui. Ar fi primul guvern din istoria postdecembrista nevoit sa anuleze scrutinul si sa organizeze un nou sir de alegeri in acord cu decizia Curtii. Marele guvern de tehnocrati ar fi facut tandari de toata lumea, acuzat pe buna dreptate de incompetenta, de incapacitatea de a organiza alegeri corecte, de risipirea banilor publici pe un scrutin invalidat etc etc. Pe scurt, consecinte dezastruase, guvernul ar avea o singura varianta: demisia.

  Punct de pensie 2017: Valoarea lui mai crește încă o dată în iulie

Culmea este ca liberalii cunosc toate aceste riscuri majore si evaluari. Nu trebuie sa fii mare jurist sau analist pentru a vedea acest risc cat casa. Stiu si ei ca nu se mai poate face nimic. La randul sau, presedintele Iohannis nu a incurajat – din cate aud – guvernul Ciolos sa forteze o solutie pentru a se reveni la alegeri in doua tururi de scrutin, avand in vedere atat caracterul nedemocratic al legiferarii prin ordonanta, dar mai ales neconstitutionalitatea demersului cu un an inainte de alegeri.

Bun, veti intreba, de ce au fortat PNL si Alina Gorghiu mana guvernului Ciolos? Ce i-a apucat, de ce i-au intins acest mar otravit? Nu stiau ca e prea tarziu? Daca totusi nu stiau, atunci liberalii dovedesc, cum spuneam la inceput, doar multa prostie. Repet: ultima lor mutare politica este deocamdata destul de greu de incadrat cu precizie. A, daca vor cumva sa pregateasca terenul explicatiilor de pe acum pentru un eventual esec rasunator la alegerile locale, acuzandu-i pe “tehnocratii lui Ciolos” ca au refuzat revenirea la doua tururi, tot prostie se cheama. Locale intr-un singur tur au votat chiar ei in Parlament, in cardasie cu PSD.

De inteles cumva ca premierul Ciolos a reactionat neobisnuit de dur la prompunerea liberalilor. Atata demagogie si lipsa de bun simt nu pot trece netaxate, oricat de calm, de impaciuitor si de nonconflictual vrea sa treaca Dacian Ciolos in relatia cu partidele.

Mutarea PNL cu ordonanta solicitata lui Ciolos arata insa altceva: o lipsa totala de onestitate fata de electorat. Asta au dovedit si cand au promovat candidatul la primaria Capitalei, sfidand orice logica electorala si bunul simt, iar astazi nu stiu cum sa-l retraga mai repede, inainte de catastrofa totala.

PS: De remarcat fermecatoarea inteligenta a sefului cancelariei prezidentiale, Dan MIhalache, care continua sa-si saboteze cu entuziasm institutia la care lucreaza. Dupa ce Presedintia a anuntat solemn intr-un comunicat ca, in urma verificarilor CSAT, s-a constatat ca nu sunt ofiteri acoperiti printre magistrati, Mihalache si-a exprimat azi neincrederea in capacitatea CSAT de a lamuri problema asta. Pai si de ce-a mai dat Presedintia comunicatul ala? Adica ne-a pacalit? Dan Mihalache mai este seful Administratiei Prezidentiale? Rupe-i, Mihalache, cu Iohannis cu tot 🙂

Sursa: www.hotnews.ro

Categorie: mandri.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici