Liceele arădene de top sancționate cu o clasă?!

Fatada Colegiul National Moise Nicoara

Absolvenții de a VIII-a vor avea cu 7 clase mai puține pentru anul școlar 2015-2016 în cadrul învățământului liceal. Pe lista liceelor unde s-a tăiat o clasă sunt și licee de top.

Supărare și nervi din partea profesorilor arădeni care au aflat în prima zi de școală că începând de anul școlar următor vor avea mai puține clase de a IX-a. Măsura se pare că a afectat deopotrivă liceele de top precum și școlile cu mai puțină trecere la elevi. Încă nu a fost făcută public numele școlilor care vor pierde o clasă sau care au renunțat de bunăvoie la o clasă, dar în momentul în care o vom primi această listă, o vom da publicității. Deciziile au fost luate în primele zile ale anului 2016 și în unele școli a și fost convocat consiliul de administrație în timpul vacanței pentru a se decide ce e de făcut sau care clasă de a IX-a va fi sacrificată.

Din informațiile noastre, încă neconfirmate de către IȘJ Arad, se pare că printre școlile care vor avea o clasă mai puțin anul viitor se numără  Colegiul Național „Moise Nicoară”, Colegiul Național „Vasile Goldiș”, Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, Liceul German și cu siguranță mai sunt și altele pentru că e vorba de un minus de 7 clase de a IX-a față de acest an școlar, tot ce se poate ca pe listă să fie și licee tehnologice.

Totul a fost bătut în cuie în cursul zilei de luni, în ședința Consiliului de Administrație al IȘJ Arad unde s-aanalizat și aprobat planul de școlarizare pentru anul școlar 2016-2017.

Argumentul de bază adus de Inspectoratul Școlar Județean este cel al scăderii numărului de elevi. La acesta se mai adaugă și obligativitatea județului Arad de a se încadra într-un număr fix de norme și de clase impus de la București.

Mai puțini elevi de liceu

Purtătorul de cuvânt al IȘJ, Laura Nădăban, a precizat pentru Jurnal Arădean și www.aradon.ro că este vorba despre o diminuare a numărului de elevi care duce la o scădere a numărului de clase de la 115 în acest an școlar la 108 pentru anul școlar următor. Pe de altă parte, a crescut numărul de clase de la învățământul profesional de la 20 la 25 pentru 2015-2016.

Care au fost criteriile după care s-a decis ce școli vor fi afectate de măsură și care nu, de ce s-a tăiat de la o școală și nu de la alta, sperăm să primim lămuriri de la Inspectoratul Școlar Județean Arad.

  FOTO Cum a ars un cap tractor pe DN între Zimand Cuz și Zimandu Nou

„Reducerea numărului de clase a survenit și de la obligația de a respecta un ordin al ministerului în care se specifică că numărul de clase se calculează cu un efectiv de 28 de elevi. Nu este normal să se întâmple așa, în condițiile în care avem un învățământ în limba minorităților naționale, unde sunt de obicei sub 20 de elevi, când avem clase în mediul rural unde sunt și mai puțini elevi în clasă. Legea permite ca în anumite situații speciale să funcționeze clase sub normativ și atunci vom ajunge la situația în care în unele clase vor fi 12 sau 14 elevi iar în altele peste 35 ”, a precizat Dănuț Ieneșescu, liderul SDÎ Arad.

O altă diminuare

La începutul anului 2013 s-a mai încercat o reducere a claselor în cadrul liceelor teoretice în favoarea liceelor tehnologice. Atunci, Claudius Mladin declara că se încerca o revigorare a învățământului tehnologic, o echilibrare a ofertei școlare. „Faptul că sunt mai puține clase de a IX-a nu face decât să crească nivelul de pregătire al celor care aleg acele școli. În același timp, vor ajunge la liceele tehnologice elevi mai buni care altfel ar fi optat pentru liceele teoretice”, explica Claudius Mladin, la momentul în care se creiona planul de școlarizare pentru anul 2013-2014

Singurele licee care au ripostat atunci au fost Colegiul „Moise Nicoară” și Colegiul Național „Vasile Goldiș” care de altfel au și reușit să păstreze clasa propusă spre desființare. Celelalte licee au acceptat măsura venită dinspre IȘJ Arad.

Sunt aceste argumente în favoarea elevilor și a învățământului arădean? Cu siguranță mai e loc de discuții și analize. De ce sunt păstrate licee cu promovabilitate la bacalaureat de 1 sau 2%, sau chiar 0%, de ce ținta oricărui demers de reducere a numărului de clase sunt liceele bune din Arad, cele de top unde nu se pune problema lipsei de candidați, de ce sunt păstrate specializări tehnologice similare în mai multe școli când cererea nu justifică acest fapt?

 

 

 

Sursa: www.aradon.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici