Istoricul arădean Antoniu Martin: „Ordinul Dragonului a fost cel mai cunoscut şi fascinant ordin cavaleresc medieval din Transilvania”

antoniu martin
Istoricul arădean, Antoniu Martin, spune că până în secolul XVII, Ordinul Dragonului a exercitat o fascinaţie extraordinară asupra tuturor principilor Transilvaniei,  influentandu-i în concepţia politică, sociala şi spirituală.
 
„Cu certitudine, Ordinul Dragonului a fost cel mai cunoscut şi fascinant ordin cavaleresc medieval din Transilvania. Înfiinţat în decembrie 1408, de către Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei şi împărat germanic, Ordinul a fost deschis către demnitari egali care deţineau funcţii administrative în Transilvania. În general, se afirmă că Ordinul Dragonului a fost menit să protejeze confesiunea catolică, mai ales în contextul desfăşurării răscoalei husite în Boemia. În Ordin au fost primiţi şi reprezentanţi ai familiilor princiare din Serbia, precum şi din Ţara Românească – Principele Vlad, poreclit ulterior Vlad Dracul”, spusţine istoricul arădean.
Acesta mai specific că în simbolistica Ordinul Dragonului se regăsesc elemente importante ale unui ordin mai vechi – Ordinul Sfântului Gheorghe – anume: Dragonul încolăcit în firma unui cerc iar pe spatele Dragonului se afla crucea roşie a Sfântului Gheorghe pe un scut alb. Exegetic, simbolismul Ordinului Dragonului vrea să transmită probabil că universul spiritual nu mai trebuie privit dualist, ci integrativ. Potrivit unor istorici, în acest caz ne-am afla în faţa unei abordări de tip hermetic.
 
 „Ceea ce interesează din perspectiva timpului rezidă în capacitatea acestui Ordin de a exercita o mare fascinaţie asupra aristocraţiei din Transilvania, cavaleria marcând semnificativ simbolistica puterii politice de aici”, mai spune Antoniu Martin.
Istoricul susţine că practic Dragonul Cruciat a devenit simbolul puterii princiare din Transilvania în perioada de după prăbuşirea Regatului Ungariei sub loviturile turcilor. Nobilimea transilvană s-a legitimat la nivel simbolic până în zorii modernitării prin recursul la eşafrodajul mistic al Ordinului Dragonului. Se ştie că Dragonul care-şi devorează coada reprezintă un simbol antic, semnificând unitatea primordială, ciclul infinit al timpului şi universului. Alchimiştii medievali îi atribuiau semnificaţiile transformării şi transfigurării.
„Când, odată cu fenomenul Reformei religioase, se vor răspândi în Transilvania ideile rozicruciene, acestea vor găsi aici un teren fertil, graţie acelei cavalerii ezoterice explicitată plenar de Ordinul Dragonului. Poate doar aşa putem explica interesul manifestat de numeroşi principi ai Transilvaniei către hermetism, alchimie sau ocultism. Poate doar aşa se explică şi fascinaţia reprezentanţilor unor case regale actuale faţă de Transilvania şi vizitele dese pe care le intreprind în acest spaţiu”, a mai spus arădeanul.
Categorie: arad
Tags: antoniu, dragon, martin, ordin, stiri arad, transilvania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici