INTERVIU Grațian Mihăilescu (EduCab): Vrem transformarea bibliotecilor rurale în hub-uri socio-culturale; 10.000 de volume donate

Romania EduCaB

Aproape 10.000 de volume donate vor ajunge în 3.000 de comunități din România prin proiectul EduCab, explică într-un interviu pentru AGERPRES Grațian Mihăilescu, voluntar în cadrul acestui proiect care își propune să transforme bibliotecile din mediul rural în hub-uri socio-culturale. Nu e vorba numai de cărți – spațiile vor fi folosite pentru proiecții de film, diverse cursuri și activități, astfel încât să-și recapete adevărata lor valoare.

imageResize?path=%2Fmedia%2Fimages%2F2016 01%2F01291221 2061809976

Sursa foto

Proiectul nu are finanțare și mulți donatori s-au alăturat acestei inițiative: s-au strâns până în prezent aproape 10.000 de volume, care vor ajunge în 3.000 de localități, dar și laptopuri, calculatoare, notebookuri. Pentru acest an, spune Grațian Mihăilescu, ținta principală este Republica Moldova, existând deja discuții pentru extinderea inițiativei și peste Prut.
EduCaB are deja o dimensiune internațională, prin sprijinul acordat unor comunități din Nepal și Bangladesh. În Nepal, Educab există de doi ani iar în Bangladesh acum va fi înființată prima bibliotecă din domeniul rural cu bani privați. Grațian Mihăilescu va merge în aceste țări pentru dezvoltarea și implementarea proiectului iar pentru finanțarea călătoriilor a demarat o campanie de crowdfunding, care poate să fie accesată pe site-ul Generosity, www.generosity.com. Fiecare donator va primi în schimb “o mică atenție” din Asia de Sud-Est.

AGERPRES: Cum a apărut EduCab?
Grațian Mihăilescu: Este un proiect pornit de la mai mulți voluntari din București, printre care și prietenul meu Mihăiță. El a observat discrepanțele mari între zonele rurale și orașe și a observat faptul că oameni de la sat și bibliotecile din mediul rural nu sunt foarte funcționale în România. Astfel a apărut EduCab. Tradus înseamnă întărirea capacităților educaționale ale comunităților din mediul rural. Proiectul se desfășoară în județele Timiș, Suceava, Cluj, Vaslui, Brăila, Dâmbovița, Teleorman, Dolj și Vâlcea, în 626 de biblioteci din mediul rural.01291216 2062155601
AGERPRES: Ce presupune proiectul?
Grațian Mihăilescu: Conceptul EduCab nu înseamnă numai dotarea bibliotecilor cu cărți și atât. Conceptul EduCab este mult mai complex — se dorește ca bibliotecile din mediul rural să funcționeze ca niște hub-uri socio-culturale în care să se poată amenaja activități cum ar fi: proiecții de filme, cursuri de jurnalism cetățenesc, cursuri de vorbire în public. Există diverși voluntari pe diverse tematici, fie că vorbim de jurnaliști, fie că vorbim de oameni care fac teatru, fie că vorbim de specialiști în public speaking. Deja au început să ofere cursuri în mediul rural. Acest proiect nu are nicio finanțare. Se desfășoară numai pe bază de voluntariat, sunt implicați oameni frumoși care cred în acest proiect și cred în creșterea capabilităților oamenilor din mediul rural.
Spațiile respective nu au fost fructificate la adevărata lor valoare și asta încercăm noi să facem prin Educab. Există interes, însă trebuie să vii în întâmpinarea lor cu fel și fel de activități. De exemplu, într-un județ au făcut proiecție de filme de scurt metraj. Astfel, în Dâmbovița, jurnalistul Mircea Toma a venit și ne-a ajutat prin niște cursuri legate de jurnalism activ, de jurnalism cetățenesc, de unde să își colecteze informația, cum să gândească, cum să filtreze informația de pe net sau alte surse.

AGERPRES: Vă gândiți să extindeți proiectul și în alte județe?
Grațian Mihăilescu: Avem discuții. Dorim să îl extindem și pe plan extern. De aceea vom face o excursie, o vizită de lucru în statele Nepal și Bangladesh. În Nepal există deja proiectul Educab, poate fi găsit pe facebook. Proiectul se desfășoară de aproximativ doi ani. În Bangladesh, noi, practic, acum înființăm prima bibliotecă din domeniul rural cu bani privați.
Într-o țară ca Bangladesh, cu o populație de 170 de milioane de locuitori, unde peste 50% din populație suferă de analfabetism, am reușit să ajutăm un prieten de acolo bengalez să înființeze prima bibliotecă cu bani privați din spațiul rural. Având în vedere că noi o să plecăm acolo pe 5 februarie și o să stăm în ambele state aproape două săptămâni, vom duce cu noi laptopuri second hand, notebook-uri, cărți în engleză atât pentru copii, cât și pentru adulți. Bagajul ne permite undeva la 40 de kilograme. Suntem patru oameni care plecăm.01291219 2061955992
AGERPRES: Ce donați, ce vă aduce lumea? Este vorba numai de cărți, câte cărți s-au strâns?
Grațian Mihăilescu: Cărți, laptopuri, calculatoare, notebook-uri. S-au strâns până în prezent aproape 10.000 de volume care ajung la 3.000 de comunități din România. Orice persoană poate să doneze orice — și calculatoare, și alte produse — care ajută la folosirea lor și la stimularea capacităților educaționale. Nu trebuie să fie numai o carte sau laptop, ci și un proiector, putem să facem proiecții de filme. Nu avem ceva specific, ne mulăm pe cea vrea donatorul să doneze. Multă lume donează. Facebook ne ajută foarte mult. Biblioteca Națională s-a implicat foarte mult. Multe volume de la “Adevărul” sau “Jurnalul” care nu au fost vândute, sunt volume proaspete care au fost donate și se duc spre bibliotecile din spațiul rural.

  Cristi Puiu despre copilarie,MACANACHE ,R.A.C.L.A, si ciocolata cu menta

AGERPRES: La ce intervale de timp vă veți deplasa în cele două țări Nepal și Bangladesh?
Grațian Mihăilescu: Noi ne-am propus să mergem o dată pe an. Vrem să dezvoltăm platforma la nivel global. Partenerul Mihai va merge mai departe după ce va pleca din Nepal și Bangladesh. El va pleca în Vietnam și Cambodgia, unde dorește să găsească parteneri pentru a dezvolta proiectul Educab și acolo. Suntem în negocieri cu țări din Africa pentru a implementa proiectul. Ne dorim să implementăm conceptul și în Moldova. Avem negocieri pentru a merge și în Moldova, în zonele rurale din raioanele respective. Considerăm că Moldova este ținta principală pentru acest an. Ne dorim să purtăm negocieri și să găsim oameni dornici să se implice pentru dezvoltarea proiectului în Moldova. În data de 11 martie mă voi duce la Chișinău să văd cu cine aș putea să dezvolt proiectul Educab acolo. Este nevoie ca bibliotecile din spațiul rural din Moldova să aibă literatură românească.

AGERPRES: Ce proiecte mai dezvoltați?
Grațian Mihăilescu: Este vorba de campania de crowdfunding pe care am inițiat-o. Având în vedere că sunt ridicate costurile unei deplasări de asemenea natură am inițiat o campanie de crowdfunding, care poate să fie accesată pe site-ul Generosity, www.generosity.com, și unde fiecare persoană care dorește poate să se implice cu o contribuție de 20, 35 sau 50 de dolari. Această contribuție va fi răsplătită înapoi din partea mea cu câte un serviciu, fie că vorbim despre o postare pe blogul personal, fie că vorbim despre un produs artizanal sau făcut manual din Asia de Sud-Est. Voi veni cu cadouri. Mă întorc cu cadouri pentru cei care donează pentru această campanie. Este vorba de mici atenții. Am vorbit cu oamenii de acolo și au zis că mă ajută în acest sens să întorc favorul pentru orice donație. După o săptămână de campanie am strâns deja 540 de dolari. Campania se va desfășura până la sfârșitul lunii februarie. Campania se desfășoară numai online, pe Facebook. Este vorba de social media.

AGERPRES: Vă mulțumesc și mult succes în expediție.
Grațian Mihăilescu: Mulțumesc și eu că ne sprijiniți în acest demers important.

Sursa: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici