În Lunca Mureşului se iau măsuri pentru stoparea speciilor invazive de plante

tractor

Un proiect pentru stoparea speciilor invazive de plante este implementat de Parcul Natural Lunca Mureşului. Acest proiect este finanţat pe bani europeni, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE).

Proiectul SESIL – „Stoparea extinderii speciilor invazive de plante în Parcul Natural Lunca Mureşului” face parte din Programul RO 02 „Biodiversitate şi servicii ale ecosistemelor”, iar parteneri alături de parc sunt Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad şi Asociaţia „Centrul de Dezvoltare Arad”.

Combaterea speciilor dăunătoare ecosistemelor naturale este în acest moment o prioritate. Important este că, pentru îndepărtarea speciilor invazive, în Lunca Mureşului nu se vor folosi metode chimice. În cadrul proiectului au fost achiziţionate deja dotări pentru stoparea extinderii plantelor invazive.

Reprezentanţii parcului susţin că, în Lunca Mureşului, specia invazivă este Amorpha fruticosa (salcâmul pitic) şi ocupă cele mai întinse suprafeţe (câteva sute de hectare). S-a găsit chiar şi o utilitate pentru salcâm, după ce acesta este îndepărtat din aria protejată. ,,Spre deosebire de alte arii protejate de pe continent, unde se folosesc inclusiv substanţe chimice pentru combatere, în Lunca Mureşului  se va folosi strict metoda mecanică. Astfel, tulpinile mai groase de amorfă vor fi oferite gratuit comunităţilor locale pentru confecţionarea de araci şi pentru suplinirea nevoilor de lemn, iar restul tulpinilor vor fi tocate cu ajutorul utilajelor achiziţionate prin proiect. De asemenea, acolo unde terenul va permite, se vor îndepărta şi rădăcinile speciei invazive şi se vor semăna alte plante, care să reducă şansele de reinstalare a amorfei. Pentru aceste lucrări s-a achiziţionat un tractor de 130 CP, o freză forestieră, un scarificator, un plug, un disc, o semănătoare şi o cositoare mecanică, preţul acestor utilaje fiind de 121.000 Euro + TVA” susţine Paul Hac, directorul Parcului Natural Lunca Mureşului.

  Poliţist ucis în gara , de un tânăr care l-a înjunghiat de mai multe ori

Proiectul mai vizează şi conştientizarea comunităţilor locale cu privire la importanţa prevenirii răspândirii speciilor invazive de plante în aria protejată. De asemenea, la finalul proiectului se va organiza un simpozion ştiinţific în cadrul căruia se vor prezenta rezultatele şi metoda de combatere a speciilor invazive folosită în Parcul Natural Lunca Mureşului.

 

Categorie: arad
Tags: invazive, lunca, muresului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici