‘Hate Awards’: ‘Aferim!’ și FRF – premii pentru discurs responsabil; Banciu și MP – diplome pentru instigare la ură

maxresdefault 1 1

Filmul “Aferim!”, de Radu Jude, și Federația Română de Fotbal au primit premii pentru discurs responsabil, pe când Radu Banciu și Mișcarea Populară s-au numărat printre cei care au primit diplomă pentru “discurs instigator la ură”, vineri seara, la Gala “Hate Awards”, ce a avut loc la Clubul Țăranului.

Evenimentul, organizat de Active Watch și Romani Criss și aflat la prima ediție, își propune să premieze organizațiile și persoanele care promovează discursul responsabil în spațiul public, dar și să atragă atenția asupra celor care instigă la ură sau promovează ura și intoleranța.

Gala de vineri a avut loc în aceeași zi în care a fost lansat, de către Active Watch, “Raportul Anual cu privire la discursul instigator la ură din România în perioada 2014-2015”, iar personalitățile premiate sunt menționate în document.

Prezentatorii galei au fost Mircea Toma (Active Watch) și Marian Mandache (Romani Criss). Premiile pentru exemplu pozitiv și premiile negative au fost prezentate alternativ.

Astfel, premiul “Penalty împotriva rasismului” a fost acordat Federației Române de Fotbal, pentru eforturile pe care le face împotriva acțiunilor și discursurilor discriminatorii.

Radu Vișan, secretar general al FRF, care a ridicat premiul, a amintit că luni vor avea loc discuții, la sediul Federației, privitor la o strategie antidiscriminare care să fie adoptată la nivelul organizației.

Singurul care a venit pentru a primi diploma pentru discurs instigator la ură a fost parlamentarul Mădălin Voicu. Acestuia i s-a decernat premiul “Ce mie nu-mi place altuia-i pot face”.

În luna decembrie 2014, Mădălin Voicu a lansat un atac la adresa Fondului Monetar Internațional, folosind cuvintele “Eu înțeleg că finanțele mondiale sunt conduse de anumiți perciunați, dar vreau să știu care e avantajul meu ca țară”. Remarca antisemită a senatorului a făcut obiectul unei plângeri a Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului către CNCD.

“Eu primesc cu dragă inimă acest premiu. Vă mulțumesc, dar nu-l merit”, a spus Voicu, explicând că declarația sa nu a fost făcută cu intenția de a lansa un discurs antisemit.

“Educația și viața pe care am trăit-o acasă (…) am fost feriți, ba chiar menajați de forme de ură, rasism și forme din acestea de discriminare care sunt toxice”, a adăugat Mădălin Voicu.

De altfel, el s-a oferit să îi înmâneze deputatului Bogdan Diaconu diploma “moștenitorul Rudotelului lui Vadim” pe care acesta din urmă a primit-o, în cadrul galei, pentru inițiativele sale. În data de 26 aprilie 2015, deputatul independent Bogdan Diaconu anunța pe platforma de bloguri Adevărul intenția de a depune un proiect de lege privind revenirea la denumirea de “țigani” a persoanelor de etnie romă. “Astfel de comportamente dăunează grav românilor. O să îmi permit să primesc eu această diplomă după care am să i-o înmânez în plen”, a transmis Mădălin Voicu.

  Compozitoarea Camelia Dăscălescu împlinește 95 de ani

Premiul “Curcubeu peste Catedrala Neamului” a revenit asociației Accept, pentru organizarea Marșului Diversității, care promovează toleranța.

Adevărul, Median Research Center și Gazeta Sporturilor au primit premiul “Dezbatem, comentăm, înjurăm, dar mai și moderăm” — pentru moderarea comentariilor ce instigă la ură, pe platformele Adevărul, respectiv GSP.

Premiul “Stare febrilă jurnalistică” i-a revenit lui Radu Banciu pentru tiradele islamofobe în contextul atentatului de la Charlie Hebdo. De altfel, prezentatorii au amintit că, pentru aceste declarații postul B1 Tv a fost amendat de CNA cu 20.000 de lei și astfel diploma ar trebui dublată și de un premiu “pentru susținerea bugetului de stat al României”.

Pentru declarațiile islamofobe ale fostului președinte Traian Băsescu, pe fondul construcției unei moschei de mari dimensiuni la București și al crizei refugiaților — MP a primit “Premiul special ISIS în încurajarea slobodei exprimări în sânge”.

Premiul “Buldozerul contra neomeniei” a fost acordat mișcării antidiscriminare de la Pata Rât (Cluj-Napoca).

Pe data de 17 iulie 2015, comunitatea romă mutată forțat în urmă cu 5 ani la groapa de gunoi de la Pata Rât, alături de voluntari din România și străinătate, a organizat un marș împotriva rasismului. Atunci 350 de persoane au parcurs aproximativ 15 kilometri, de la Pata Rât până la sediul Consiliului Județean Cluj, trecând pe strada Coastei, unde o parte a manifestanților locuiseră înainte de evacuare. Participanții au purtat bannere cu mesaje anti-rasiste și drapele ale romilor.

Marele premiu al serii — “Istoria fără perdea” — a fost acordat filmului “Aferim!”, de Radu Jude. Potrivit organizatorilor, filmul “a reușit să povestească mai bine decât 1.000 de discursuri istoria prea puțin cunoscută prin care a trecut minoritatea romă din România”.

“Mă bucur foarte mult de premiul acesta și îl consider foarte-foarte important, cumva mai important decât toate celelalte. (…) Dacă aduce puțină lumină asupra acestui subiect mă bucur foarte tare”, a spus Radu Jude.

La finalul galei a fost prezentat spectacolul de teatru “Voi n-ați văzut nimic”, bazat pe un caz real. Pe 4 martie 2014, Daniel-Gabriel Dumitrache, zis “Dinte”, în vârstă de 26 de ani, parcagiu în Centrul Vechi, a decedat în custodia Secției 10 de Poliție din București. Pe parcursul ultimului an, Alexandru Fifea a cercetat contextul și circumstanțele care au condus la uciderea lui Daniel Dumitrache. Spectacolul inspirat din această cercetare este realizat de David Schwartz, distribuția fiind formată din Alexandru Fifea și Cătălin Rulea.

Sursa: www.agerpres.ro

Categorie: mandri.ro
Tags: fotbal, madalin voicu, mandri aradeni, penalty, premii, radu banciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici