Abilitatea mea de a mânca o tavă de focaccia în jumătate de oră este devansată doar de abilitatea de a depăși constant consumul de benzină prevăzut în forecastul titicesc anual.
Reţeta de mai jos e foarte simplă și îi aparţine lui Gordon, din Ultimate Cookery Course. Ce mi-a plăcut din prima e că include suficient ulei de măsline încât să-i simţi bine gustul, dar nu atât de mult încât să îi schimbe consistenţa, așa că iese o treabă foarte pufoasă, cu aromă mișto de ulei. Gordon îi pune rozmarin și roșii uscate deasupra, eu presar numai o tonă de sare grunjoasă, apoi o mănânc cu un pachet de unt când o scot din cuptor.
Aia e.
Focaccia lui Gordon Ramsay
6-8 porţii
500g făină
2 x 7g plicuri de drojdie
50ml ulei de măsline, plus puţin extra
sare de mare și piper negru proaspăt măcinat
- Amestecă bine făina și drojdia cu sare din belșug. Amestecă 320ml apă călduţă cu uleiul de măsline. Formează o adâncitură în mixul de făină și toarnă treptat lichidul. Amestecă totul la început cu o furculiţă, apoi cu mâinile și modelează aluatul într-o minge. Pune aluatul pe o suprafaţă tapetată făină și frământă-l 10 minute, până devine catifelat, elastic și tinde să revină la forma iniţială atunci când îl apeși cu degetul.
- Punee aluatul într-un bol mare, tapetat cu făină, și lasă-l să crească într-un loc călduţ 30-60 de minute, până când își dublează volumul.
- Preîncălzește cuptorul la 200°C.
- Pune aluatul într-o tavă (nu foarte mare) unsă cu ulei și presară deasupra puţină sare. Împinge aluatul spre marginile tăvii.
- Stropește pâinea cu puţin ulei de măsline și dă-o 30 de minute la cuptorul preîncălzit, până când se rumenește și e coaptă în interior.
- Răstoarnă focaccia din tavă și transfer-o pe un tocător.
Pofta mare!