Cine sunt muzicienii de succes din Arad care au avut 400 de concerte în ţară şi străinătate

lupus 1

Era 1 iulie 2002, o seară călduroasă de vară când Lupus Dacus concerta pentru prima dată (pe atunci ne numeam Grafic). “Vinovat” principal este prof. Marcel Sâpcu, profesor de clarinet la Colegiul de Arte “Sabin Drăgoi” din Arad, un muzician extraordinar provenit dintr-o familie de muzicieni, omul care cântă la atât de multe instrumente de suflat.

Au trecut de atunci aproape 15 ani, timp în care au avut 400 de concerte în toate colţurile ţării noastre dar şi în străinătate. Imediat după înfiinţarea trupei au câştigat un concurs internaţional de muzică veche la Budapesta – Ungaria. Un loc aparte îl ocupă concertele pe care le-au susţinut în sala mare a Ateneului Român, ca singura formaţie de muzică medievală din România invitată să cânte acolo. Vor avea un nou concert la Ateneul Român în data de 19 noiembrie 2017.

Printre instrumentele folosite se numără cimpoiul medieval (apărut cu mult înaintea cimpoiului scoţian), hurdy-gurdy, schalmeiul,dudukul (instrument tradiţional din Armenia), ocarina, blockflote de diferite tonalităţi, dar şi câteva instrumente pastorale românesti: tilincă, tulnic, fluiere, toacă, drâmbă. Percuţia este bine reprezentată în formaţia noastră: tobe, cinele, gong, chimes, rainstick, djembe, cajon, darbuka, conga, bongos, tapan, tamburine şi o tobă mare, unică în ţara noastră, făcută din pieile a două vaci, mult mai mare decât toba mare clasică a unei orchestra, care scoate un sunet foarte grav. Majoritatea instrumentelor de suflat sunt confecţionate de un meşter din Germania.

lupus

„Proiectul nostru medieval-simfonic, este la ora aceasta, cel mai amplu spectacol de muzică medievală, cavalerism, turniruri, jonglerii/dansuri cu foc, dansuri medievale şi poeme istorice, din ţara noastră. Am muncit enorm la acest proiect pe care îl tot dezvoltăm. Durata unui astfel de spectacol depaşeşte 2 ore şi colaborăm, ca într-o familie frumoasă, cu Paladinii de Terra Medies şi formaţia pirotehnică Fire Dream. Orchestra Lupus Dacus este compusă din  muzicieni de la Opera Naţională Română din Timişoara şi Filarmonica de Stat “Banatul” din Timişoara, dirijor Cosmin Hărşian, lect.univ.dr. la Facultatea de Muzică din Timişoara. Orchetraţiile au fost făcute de regretatul prof.univ.dr. Dumitru Sâpcu de la Facultatea de Muzică din Iaşi. Compoziţiile aparţin formaţiei Lupus Dacus. Am susţinut până în prezent acest spectacol superb în Sibiu, Târgu Neamţ, Ardud şi Sighişoara, în faţa a mii de spectatori. Anul acesta vom susţine acest spectacol în Oradea, Sighetu Marmaţiei şi sperăm în cât mai multe locuri frumoase din ţara noastră”, a declarat Andrei Moţ, preşedintele APIAM-Lupus Dacus, manager şi percuţionist al formaţiei.

  O nouă casă de pariuri în Arad. Firma Polaris, aşteptată să “investească”

 

Componenţa Lupus Dacus:

 

– Andrei Moţ: voce, tobe, toacă, tulnic, drâmbă, darbuka, djembe, chimes, rainstick, gong, cinele, trianglu, conga;

– Marcel Sâpcu: cimpoi medieval, schalmeiuri de diferite tonalităţi, blockflote bas, tulnic;

– Ana Sâpcu: cimpoi medieval, schalmeiuri de diferite tonalităţi, fluiere, ocarină, tapan;

– Cristian Sâpcu:fagot, duduk, chitară bas, fagot;

– Petri Turcu: chitări;

– Maria Luisa Sâpcu (mezina, are doar 10 ani): tilincă, tulnic, tapan şi tamburină veche.

Colaboratori:

– Dani Sâpcu, toboşar, profesor de muzică în Hamburg – Germania;

– Adrian Sânmărtinean, percuţionist, membru în Orchestra Filarmonicii de Stat “Banatul” din Timişoara.

 

Categorie: arad
Tags: concerte, lupus dacus, medievale, stiri arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici