CIFRE OFICIALE DE LA ISU: „DIN 24 DE SPONSORI, ÎN TREI ANI, 4 AU FOST AMENDAȚI CU CÎTEVA SUTE DE LEI”. ȘI E DOAR UN EȘANTION

ISU Bucuresti Ilfov

Cifre care vorbesc despre cum au afectat sponsorizările controalele. Și încă o informație: din lipsa benzinei, pompierilor de la Intervenție li s-a ordonat de la IGSU să nu mai facă vreme de patru ani recunoașterile la care erau obligați!

Două noutăți legate de responsabilitatea pompierilor în circumstanțele tragediei de la Colectiv:

I. ”Pentru cei 24 de sponsori menționați în revista Dealu Spirii nr 9, ediția 3/2014, în perioada 2012-2014 au fost emise un număr de 29 de avize de securitate la incendiu și 24 de autorizații de securitate la incendiu”, ne-a comunicat sîmbătă ISU București-Ilfov, sub semnătura noului inspector șef, generalul de brigadă Gheorghe Pop.

Practic, din 24 de sponsori, 9 ceruseră autorizații și toți 9 au obținut autorizații pentru 24 de puncte de lucru.

Nu e vorba de toți sponsorii Asociațiilor de pompieri și ai ISU, care sînt de ordinul sutelor în București, ci doar de cei care apar într-un singur număr al revistei Asociației pompierilor, numărul din septembrie 2014.

De unde s-a pornit?

Mai mulți inspectori pompieri au declarat ziarului că în anii 2012-2014 li se impusese de către conducerea ISU un plan de cules sponsorizări.Drept răsplată, firmele care îi sponsorizau pe pompieri erau favorizate la eliberarea de autorizații și la controale.

Sponsorizările se făceau fie pe Asociații, fie direct la ISU.

Situația semnalată la București este asemănătoare în toate județele, au confirmat mai multe surse.

Potrivit unui magistrat militar, care a judecat arestarea pompierilor George Matei și Antonina Radu, ”sponsorizările fac parte din lanțul de vinovății care au dus la catastrofa de la clubul Colectiv”,pentru că, odată sponsorizați, pompierii nu-i mai pot controla corect pe cei de la care primesc bani.

La ISU București-Ilfov, sponsorii erau trecuți în revista glossy a Asociației Pompierilor.

Redactorul șef al revistei era chiar Stelian Duduș, șeful ISU din momentul în care cei doi pompieri acum reținuți și trimiși în judecată au fost, potrivit procurorilor DNA, în control pe cont propriu la Colectiv.

Din maldărul de reviste ”Dealu Spirii”, care apare o dată la trei luni, am cules numărul 9, editat  chiar în septembrie 2014, luna cînd DNA susține că inspectorii au aflat pentru prima oară de clubul Colectiv.

Pe coperta numărului este fostul inspector șef Stelian Duduș, purtînd steagul unității, cusut cu fir de aur și finanțat tot din sponsorizări.

Gazeta Sporturilor a solicitat pe 11 noiembrie 2015 conducerii ISU să facă public cîți dintre cei 24 de sponsori care apar în revista din septembrie 2014 au fost controlați, cîți au primit autorizații și cîți au fost amendați.

Răspunsul sosit pe 5 decembrie 2015: toți cei care au cerut au fost autorizați. Restul aveau deja autorizații sau nu aveau nevoie.

Printre sponsori apar mari companii multinaționale de construcție și utilități, precum Apa Nova sau Strabag. Apare magazinul lui Dorin Cocoș, Titan Shopping Center, sau mall-ul din Băneasa, prin societatea mamă Băneasa Developments SRL. Apar Banca Raiffeisen, firma Euro Construct și Anchor Group, corporația care deține mall-ul Plaza România.

  Regele Mihai: Generatia tanara stie ce vrea. Cu onestitatea tinerilor romani, am incredere in viitor

Vreme de trei ani, la acești 24 de sponsori au fost, în total, 12 controale de prevenire. Ceea ce înseamnă că, din 2012 și pînă în 2014, cel puțin jumătate dintre ei n-au fost controlați niciodată, dacă nu și mai mulți, în cazul în care au fost făcute mai multe controale la aceeași societate.

În urma controalelor, 7 dintre sponsori au primit avertisment și 4 au fost amendați cu amenzi de cîteva sute de lei.

Pînă la tragedia de la Colectiv, amenzile din lege erau foarte mici. În medie, la eșantionul de 24 de sponsori s-a dat puțin peste o amendă pe an!

II. Din cauza tăierii de costuri, un ordin al IGSU a sistat din 2010 și pînă în 2014 recunoașterile din teren ale pompierilor de la intervenție!

Aceste recunoașteri sînt obligatorii prin Ordinul ministrului de interne nr. 1134 din 2006.

facsimilBUN

”Pompierii au obligația să facă o recunoaștere a obiectivelor astfel încît , dacă se produce un incendiu, să aibă planuri, să cunoască în detaliu căile de acces și restul informațiilor despre clădiri”, explică cineva din sistem. ”Mai pe românește, să fie familiarizați cu locul”, spune sursa.

Am discutat chiar cu un pompier de la intervenții de la ISU București:

  • Sînteți obligați să mergeți în recunoaștere?
  • Așa e. Să vă explic cum se face. Se alcătuiește un plan anual pe baza datelor care există la Prevenire și mergem în recunoaștere la un singur obiectiv pe lună. Fiecare subunitate face un obiectiv pe lună.
  • Doar unul? Sînt subunități care au mii de obiective pe rază.
  • Da, dar se merge la unul singur în recunoaștere. Astea sînt ordinele care ni se dau.
  • Se fac și exerciții la recunoaștere?
  • Sigur. Cam asta e ideea, să cunoaștem bine obiectivul. Dar nu mergem noi, cei de la Intervenție, din ușă în ușă. Ni se dau adrese de la Prevenire, le analizăm și mergem unde ni se pare oportun. Și stați că asta nu e tot.
  • Din 2010 și pînă în 2014, printr-un ordin al IGSU nu s-au mai făcut aceste recunoașteri și luări în evidență pentru că ni s-a spus că nu mai e benzină, nu mai sînt bani.
  • Păi, putea IGSU să bată un ordin al MAI?
  • Întrebați-i pe cei de la IGSU că văd că s-au ascuns toți. Ani de zile n-am făcut nici o recunoaștere, ăsta e adevărul!

Sursa: www.tolo.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici