Ce ne aşteptă în 2016, potrivit analistului financiar al anului 2015, arădeanul Patrick Bărbulescu

gala bvb

Un analist financiar trebuie să fie în primul rând pasionat. Fără pasiune, această muncă poate să fie uneori extenuantă, din cauza volumului mare de informații pe care trebuie să-l colecteze şi să-l proceseze. Şi trebuie să fie obiectiv, astfel încât să exprime o opinie cât mai pertinentă, care să ajute investitorii în luarea unei decizii informate. Aceste calități l-au făcut pe Patrick Bărbulescu să aibă succes şi să fie declarat Analistul Financiar al anului 2015, de către Bursa de Valori București.  Care a fost drumul către succes al tânărului arădean, într-un interviu în exclusivitate pentru Revista CARIERE.

Are 27 de ani şi locuiește în Arad. Are un master în ECTS, în cadrul Facultăţii de Sţiinte Economice al Universităţii “Aurel Vlaicu”. În timpul facultăţii a experimentat studiul și munca în străinătate dar a preferat să se întoarcă în România, să-și continue studiile. Ce presupune jobul de analist financiar? Răspunsurile sale sunt scurte şi la obiect, nu lasă loc de „floricele”.

„Sunt analist nu jurnalist” glumeşte Patrick. „Eu în cadrul IFB FINWEST  prelucrez, analizez și elaborez rapoarte financiare pentru cele mai importante companii listate pe Bursa de Valori București. Emit recomandări de tranzacţionare pentru companilile listate, care sunt bazate pe analiza financiară efectuată pentru fiecare companie evaluată”.

Patrick Bărbulescu spune că primul lucru la care se uită  atunci când analizează o companie este venitul operaţional. “Este indicatorul care îţi vorbeşte despre sănătatea economică a companiei. Apoi gradul de îndatorare pe care-l calculează analistul. Frumuseţea meseriei de analist este dată de modul de interpretare a datelor. Aici intervine partea de creativitate”.Patrick monitorizează și evaluează evenimentele economice la nivel global și local precum și implicațiile pe care le au acestea asupra pieţelor financiare și asupra economiei.

“Nu pot spune că sunt specializat pe pieţele externe, dar le monitorizez în permanenţă deoarece evenimentele şi fluctuaţiile ce au loc pe aceste pieţe vor avea cu siguranţă efecte şi repercusiuni asupra pieţei noastre de capital. Teoretic programul de lucru este unul clasic de la 9.00 la 17.00, dar practic primele informaţii le citesc la 7.00 dimineaţa pentru că trebuie să fiu la curent cu tot ce se întâmplă pe pieţele externe, fie că sunt din Asia, Europa sau America. Implicit rămân conectat la ce înseamnă job până seara târziu când se închide piaţa din America”.

Patrick Bărbulescu a avut ocazia să experimenteze modul de a trăi şi în alte oraşe ale lumii. A studiat timp de şase luni la Institutul Politehnic din Leiria, Portugalia, prin intermediul programului Erasmus şi a lucrat prin intermediul programului Work&Travel alte şase luni în New York. Jobul său din orașul care găzduiește principala bursă a lumii New York Stock Exchange, nu a avut nicio legătură cu pieţele financiare.

“Am avut oportunitatea să lucrez la Evelyn Hill Inc., compania ce administrează afacerile de pe Ellis Island şi Liberty Island, prin intermediul programului Work &Travel. Am lucrat ca sales assistant, jobul meu fiind să asist clienţii în luarea celei mai bune decizii de achiziţie a produselor oferite de companie. M-am întors pentru a-mi termina studiile”.

Este vorbitor de patru limbi străine, engleză, italiană, spaniolă şi portugheză. El crede că, cunoaşterea cât mai multor limbi străine este întotdeauna un avantaj în sensul că-l ajută să se poată înţelege mai bine şi mai uşor cu clienții şi cu investitorii. Pe viitor, Patrick Bărbulescu îşi doreşte să îşi îmbunătăţească abilităţile profesionale fără a avea un anume model. „Nu urmăresc cu precădere un anume analist”.

Ce calităţi trebuie să aibă un analist și ce anume i-a adus titlul de analistul anului

  Biblioteca Vie, organizată de către Cetatea Voluntarilor şi Penitenciarul Arad

„Un analist trebuie să fie în primul rând pasionat. Fără pasiune, această muncă poate să fie uneori extenuantă, din cauza volumului mare de informaţii pe care trebuie să-l colectezi şi să-l procesezi. Un analist trebuie să fie obiectiv, astfel încât să poată exprima o opinie cât mai pertinentă, care să ajute investitorii în luarea unei decizii informate” spune Patrick Bărbulescu.

Patrick Bărbulescu crede că munca depusă pe toată parcursul lui 2015, care a fost apreciată de clienţii companiei la care lucrează, i-a adus premiul de analistul anului.

„Este primul premiu acordat de BVB individual şi este cea mai  mare distincţie primită ca analist pentru piaţa de acţiuni. Consider că un rol important în acordarea acestui premiu poate să fie atribuit faptului că în cadrul unei analize interne din luna septembrie, destinată clienţilor IFB, am avertizat asupra creşterii riscurilor cu care se confruntă pieţele financiare şi am atenţionat asupra efectelor negative pe care aceste riscuri le pot avea asupra principalelor burse, dacă acestea ajung să se materializeze (ce ar implica perioade de scăderi şi volatilitate ridicată pe pieţe)”.

Ca orice jurnalist m-am documentat înainte de a-l aborda pe Patrick şi am văzut că postase pe FB faptul că la două zile după ce scrisese o analiză, Bloomberg  ar fi avut acelaşi unghi de abordare.  I-am cerut “dovada”.  „Din cauza politicilor de confidenţialitate ale IFB FINWEST, analizele pe care le efectuez sunt destinate exclusiv clienţilor IFB FINWEST şi nu pot să o fac publică. Pot să îţi spun că analiza de care vorbeşti este cea legată de creşterea riscurilor pentru pieţele financiare şi ar putea fi una dintre analizele care mi-a adus premiul de „analistul anului””.

În luna septembrie, analistul de la IFB Finwest avertiza asupra riscurilor în creștere privind problemele apărute în China și faptul că ar putea să contamineze și piețele din Occident. În analiza sa mai afirmase că scăderea cotațiilor țițeiului urmează să afecteze în mod direct țările producătoare ale căror produs intern brut depinde de mersul industriei petroliere și că sistarea programelor de injecții de lichiditate ale băncilor centrale vor avea impact negativ asupra prețurilor acțiunilor din piețele mature și în special pe Bursa de la New York.

Semnalele pentru 2016 nu sunt deloc bune. Analiştii văd semne de recesiune în tot ce mişcă

„Sunt de acord că economia mondială se confruntă cu provocări masive. Reiterez ce am spus în luna septembrie, că pieţele financiare mondiale, economia mondială este vulnerabilă la o multitudine de riscuri. Dacă acestea nu vor fi gestionate corespunzător (aparent nu sunt gestionate corespunzător) vor avea reverberaţii puternice la nivel global, existând riscul unei noi crize financiare, poate chiar a unei crize economice puternice”.

Analistul Patrick Bărbulescu spune că situaţia pe care o traversăm este diferită de acum opt ani când a avut loc căderea Lehman Brothers.

„Căderea Lehman Brothers a fost un efect al creditării imobiliare toxice şi a asumării unor riscuri foarte mari de anumiţi jucători din piaţă. Consider că situaţia pe care o avem în acest moment este diferită, însă potenţial mai periculoasă. Economia mondială a reuşit să iasă din criza precedentă împrumutându-se masiv (guvernele ţărilor fiind cele care s-au îndatorat), iar potenţiala venire a unei noi crize lasă economia mondială mult mai îndatorată şi vulnerabilă. Încetinirea economică a Chinei, prăbuşirea exporturilor în Asia de Sud Est, scăderea puternică a cotației tiţeiului, valul masiv de retrageri de capital de pe pieţele emergente sunt doar câteva dintre semnele care trag un serios semnal de alarmă că ne aşteaptă vremuri tulburi”.

Sursa: www.cariereonline.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici