Aradul ,cel mai important oras din Romania!

IMG 1037

S-a intamplat intr-o zi de 13 noiembrie. In aceea data in Arad,un mare om politic Iuliu Maniu opreste negocierile cu Imperiul Austro-Ungar si decide ruperea Transilvaniei de Austro-Ungaria. Discutiile au avut loc in orasul nostru in cladirea de pe Bulevardul Revolutiei ,unde exista si o placa memorativa care aminteste de momentul istoric petrecut la Arad.

Stim ca Aradul actual nu se mai ridica la nivelul momentului istoric amintit ,insa noi aradenii consideram ca politicienii actuali ar trebuii sa inteleaga ca reprezinta un oras care a facut istorie in Romania. Aradul a fost orasul in care politicienii au pus interesele unei natiuni deasupra intereselor lor personale si de grup.

Va prezentam mai jos cronologia faptelor care au inceput in orasul nostru in 13-16 noiembrie 1918….

La 18 octombrie 1918 se constituie Consiliul Naţional Român Central, organ politic unic al românilor din Transilvania, format din 6 membri PNR şi 6 membri PSD. CNRC preia controlul şi devine coordonatorul mişcării naţionale din Transilvania.

Între 13-14 noiembrie 1918, la Arad, au loc tratative cu reprezentanţii guvernului ungar. Iuliu Maniu soseşte la Arad pe 14 noiembrie 1918 şi pune capăt negocierilor dintre CNRC şi Oszkar Jaszi, reprezentantul Budapestei, prin deciderea ruperii Transilvaniei de Austro-Ungaria.

IMG 1030

Iuliu Maniu face parte dintre organizatorii Marii Adunări de la Alba-Iulia, din 1 decembrie 1918, unde se va decide unirea Transilvaniei cu România. În cuvântarea pe care a ţinut-o cu ocazia Adunării Naţionale de la Alba-Iulia, Iuliu Maniu a spus: „Privim în înfăptuirea unităţii noastre naţionale ca la un triumf al libertăţii româneşti”

În cadrul Adunării Naţionale de la Alba-Iulia este adoptată Declaraţia de unire a Transilvaniei cu România şi se formează două organe provizorii: Marele Sfat Naţional cu rol legislativ, condus de Gheorghe Pop de Băseşti, şi Consiliul Dirigent, un organ executiv, avându-l în frunte ca preşedinte pe Iuliu Maniu, menit să conducă provincia până la integrarea ei în regatul României.

  Protest spontan al angajaților de la Agenția pentru Protecția Mediului Arad

Pe 2 decembrie 1918 este ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, funcţie echivalentă cu cea de guvernator, îndeplinind totodată şi funcţia de ministru de interne.

Partidul Naţional Român din Transilvania s-a unit în 1926 cu Partidul Ţărănesc al lui Ion Mihalache, constituind Partidul Naţional Ţărănesc. Iuliu Maniu a fost preşedinte al partidului (1926-1933 şi 1937-1947) şi de trei ori prim-ministru al României între 1928 şi 1933.

IMG 1034

Mandri Ca Suntem Aradeni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Îți dorești un prieten pe viață?
Adoptă un cățel
Click aici
Îți dorești un prieten?
Adoptă un cățel
Click aici