Sorina Abraham a plecat din Nădlac în urmă cu 6 ani, iar fiica ei, Andreea, în urmă cu 4 ani, după ce a terminat liceul. Ea a mers în Anglia să fie alături de mama ei şi să îşi continue studiile universitare. Sorina are experienţă în comerţ, deoarece timp de 25 de ani a avut magazine alimentare în Nădlac, apoi a plecat în Anglia pentru a face şi acolo acelaşi lucru.

„Avem aici două magazine alimentare româneşti/est europene. Unul dintre ele este cel căruia i s-a dat foc. Acesta era deschis din acest an, din luna februarie“, spune Andreea Abraham.

Ea povesteşte clipele de coşmar prin care au trecut în momentul incendiului. „Când am auzit că magazinul a fost incendiat nu ne-a venit să credem. Nu puteam crede faptul că focul a fost pus intenţionat. Dacă nu era provocat incendiul, nu ar fi fost şocul atât de mare. Însă sprijinul localnicilor şi al tuturor ne-a făcut să trecem mai uşor peste tot. Într-un final va rămâne un exemplu de cum binele învinge răul“, adaugă Andreea.

Ajutor de la voluntari

Andrea şi mama ei au primit ajutor de unde nu se aşteptau. „Au venit voluntari britanici şi au făcut curăţenie. Oamenii de pe stradă se opreau să ne salute şi să ne spuna cât de rău le pare.  Ne aduceau flori, felicitări. În ziua incidentului, un restaurant vecin magazinului ne-a adus mâncare, alt coffee shop, băuturi. Magazinul a fost decorat cu inimioare cu declaraţii pozitive“, spun cele două românce.

Andreea are 23 de ani, iar mama ei, 44. Cele două spun că vin destul de des în România, adică minimum de 2-3 ori pe an, deoarece părinţii mamei au rămas la Nădlac. Cele două arădence îşi conduc singure afacerea. Ele au patru angajaţi, trei vânzătoare şi un şofer.

  Comisia Europeană îndeamnă insistent România să transpună corect legislația privind instituirea spațiului feroviar unic european

Incendiator cu faţa acoperită

În ceea ce priveşte autorul incendiului, arădencele spun că l-au văzut pe camere de supraveghere. „Este vorba despre un bărbat care avea faţa parţial acoperită. Încă nu se ştie dacă este un atac rasist. Poliţia urmează să confirme sau infirme, dar având în vedere că în acea seara a avut loc un protest anti-Brexit în oraş, noi tindem să credem că are legătură“, mărturisesc cele două.

În magazin se vând produse est-europene, predominând cele româneşti.  Clienţii sunt în proporţie de 60% români, restul fiind est-europeni şi britanici. Sorina Abraham mai spune că încă nu a finalizat inventarul, dar poate aproxima că are o pierdere de 40% din investiţie. Investiţia este de ordinul zecilor de mii de lire sterline.

Donaţii peste aşteptări

Andreea Abraham a postat pe site-ul de socilalizare şi un mesaj adresat în special comunităţii de acolo: „Ceea ce vreau cu adevărat să menţionez este faptul că dragostea şi sprijinul de care am avut parte au contat foarte mult emoţional. Acest lucru a depăşit cu mult pagubele materiale cauzate de către persoana care a decis să incendieze magazinul. Vreau să le mulţumesc tuturor pentru ajutor, pentru fiecare vorbă bună, floare şi donaţie, mai ales doamnei Helen Linehan, care a început strângerea de fonduri“.

În urma acestui mesaj au apărut altele de încurajare, astfel că cele două românce sunt susţinute acum de persoane din mai multe colţuri ale lumii. Mesajele de încurajare sunt în engleză, dar şi în română. „Mă bucur că iubirea a triumfat asupra răului şi că ai ieşit din această încercare zâmbind. Sper că ai o viaţa fericită şi împlinită aici şi că oraşul nostru îţi va oferi amintiri minunate“, este unul dintre mesaje.

Pentru a le ajuta pe cele două românce să-şi refacă magazinul, oamenii din zonă au creat o pagină specială pentru donaţii, cu scopul de a strânge măcar 500 de lire sterline, însă până acum s-a strâns mult mai mult: 29.500 de lire sterline.

Sursă: Adevărul